« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina
PAMETNA RJEŠENJA

Udvostručite životni vijek baterije vašeg mobitela

Mislite da trebate kupiti novi mobitel kako bi imali bolju bateriju?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

energija

,

laptop

,

baterija

,

mobitel

,

trajanje

Možda i ne, ako istraživači uspiju u svojim namjerama. Naime, nekoliko sveučilišta i istraživačkih laboratorija rade na jednostavnim promjenama Wi-Fi tehnologije koja bi trebala uroditi produženjem životnog vijeka baterija u mobitelu od 2 do 5 puta.

Ove promjene često ne zahtijevaju novu opremu, već samo jednostavnu nadogradnju softvera koji kontrolira kako Wi-Fi ruteri šalju podatke s vašeg mobitela ili laptopa. Pomažu da vaš mobitel koristi energiju samo kada skidate podatke s interneta i kada je to apsolutno potrebno.

>> Savjeti za dugovječnost baterija laptopa i mobitela

˝Kapacitet baterije ne slijedi napredak ostatka tehnologije˝, objašnjava Eric Rozner, studnet kompjuterske znanosti na Sveučilištu Texas, koji je nedavno predstavio softver NAPtime namijenjen rješavanju upravo ovog problema. ˝Vidimo kako tranzistori na čipovima povećavaju svoje kapacitete i brzinu za razliku od baterije, stoga moramo poduzeti korake kako bi mobiteli imali više energije, jer smo o njima sve više ovisni.˝

Istraživači navode da pokušavaju poboljšati Wi-Fi signale, jer oni najviše troše bateriju, i jer ih većina uređaja koristi. Ovi signali su mnogo brži od 3G kablovskih veza, no zbog toga trebaju i više energije.

Konstantina Papagiannaki, viši istraživač u kompaniji Intel Labs iz Pittsburgha, tvrdi kako su  Wi-Fi softveri samo polovično rješenje te ih se treba koristiti zajedno s boljim baterijama i softverima koji podižu energetsku efikasnost mobitela. U testu softvera Catnap, na kojem je Papagiannaki radila u suradnji sa Sveučilištem Carnegie Mellon, mobiteli koji su koristili poboljšane Wi-Fi signale trajali su 2 do 5 puta duže. Wi-Fi ruteri trebali bi biti poboljšani kako bi prepoznali koji način rada koristiti, baziran na informacijama koje se skidaju s interneta, dodaje znanstvenica.

Ni Roznerove, ni Papagiannakine ideje nisu komercijalizirane, no nadaju se kako će uskoro biti dostupne na tržištu.

28.06.2010. 11:51:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    28.06.2010. 13:20
    bitno je bateriju isprazniti do kraja i onda je puniti, naročito ako je mobitel nov... ja imam mobitel star 5 godina i baterija radi još sasvim normalno...
Novi komentar
nužno
nužno