« Zagreb
objavljeno prije 8 mjeseci i 9 dana
UKLJUČITE SE!

Udruženja arhitekata pozivaju građane na javnu raspravu o zagrebačkom GUP-u

Pozivaju sve građane da sudjeluju u toj raspravi, "kako bi iskazali svoje mišljenje o ključnim promjenama u Gradu i pozvali na racionalniji i dugoročno održiviji pristup, strateški promišljen, stručno programiran i kvalitetno proveden"

Uključite se!
Uključite se! (Wikipedia)
Više o

Zagreb

,

GUP

,

zagrebački hipodrom

Stručna udruženja i ustanove s područja arhitekture i urbanizma u četvrtak su poručili kako će i dalje aktivno sudjelovati u ponovljenoj javnoj raspravi o generalnom urbanističkom planu (GUP) grada Zagreba, a na isto su pozvali i sve građane.

Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu napominju kako su upozorenjima na niz proceduralnih pogrešaka i nedemokratskih procedura u prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a uspjeli dovesti do nove javne rasprave.

Sada pozivaju sve građane da sudjeluju u toj raspravi, "kako bi iskazali svoje mišljenje o ključnim promjenama u Gradu i pozvali na racionalniji i dugoročno održiviji pristup, strateški promišljen, stručno programiran i kvalitetno proveden".

"I dalje ostaju veliki problemi, kao što je nepostojanje kvalitetnih stručnih podloga koje bi jasno odredile sadržajne potrebe, prometne mogućnosti i minimalne nužne površine javne i društvene namjene", poručili su arhitekti."Javnim istupom stručna javnost uspjela je inicirati novu javnu raspravu i vratiti veći dio zone Hipodroma u prvotnu namjenu ozelenjenog prostora sporta i rekreacije", priopćili su arhitekti .Naglasili su kako je gradska uprava pokazala da je spremna napraviti određene izmjene na prostoru "Zagrebačkog Manhattana", ali samo kako bi formalno zadovoljili proceduru.

Smatraju da će Donji Grad, zbog izmjena GUP-a koji omogućava izgradnju podzemnih garaža u preko 90 posto blokova tog kvarta, postati "veliki hostel s poslovnim prostorima, a bez stalnog stanovništva". Rješenje tom problemu vide u "iskorištavanju brownfield potencijala", i to prvenstveno onih neiskorištenih prostora uz željezničku prugu.

"Na taj bi se način disperzirao pritisak dnevne migracije s Donjeg grada na druge lokacije koje su bolje i kvalitetnije povezane javnim prijevozom. A Donjem gradu je potrebno vratiti izvornu namjenu stalnog stanovanja", tvrde arhitekti.

Upozoravaju i kako izmjene iz zelenih i sportskih zona u stambene i mješovite podrazumijevaju plan porasta broja stanovnika za koje je potrebno osigurati nove stambene prostore, ali da kao i u većini odluka vezanih uz GUP "ni ova nije utemeljena na stručnim podlogama, te je time i stručno upitna".

"Sve strukovne organizacije i institucije aktivno će se angažirati u ponovnoj javnoj raspravi, kao i nakon nje, te nastojati široj javnosti obrazložiti ključne probleme GUP-a, ali i kompletnog sustava prostornog planiranja koji je zasnovan na lošoj zakonskoj regulativi, preko koje je sustav prostornog planiranja dekonstruiran na svjesno ili nesvjesno pogodovanje pojedinačnom interesu", zaključuju arhitekti.

03.08.2019. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno