« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Udruge protiv zakona o golf igralištima

Predstavnici udruga Ustavnom sudu predali su prijedlo za ocjenu ustavnosti zakona.

Predstavnici Zelene akcije, GONG-a i Transparency Internationala Hrvatska.
Predstavnici Zelene akcije, GONG-a i Transparency Internationala Hrvatska. (Milivoj Keber, CROPIX)
Više o

Zelena akcija

,

GONG

,

ljudska prava

,

Transparency International Hrvatska

,

Zakon o golf-igralištima

,

golf igrališta

,

socijalna pravda

,

temeljne slobode

,

vlasništvo

,

očuvanje prirode

,

ustavne vrednote

Zelena akcija, GONG i Transparency International Hrvatska (TIH) tvrde da imaju sedam dobrih razloga zbog kojih bi Zakon o golf igralištima trebao biti ukinut, a jedan od njih je taj što je usvojen sa 72 glasa, što je protivno ustavnim odredbama po kojima je za zakone kojima se razrađuju Ustavom utvrđena ljudska prava i temeljne slobode potrebna većina svih zastupnika.

Zakon o golf igralištima u suprotnosti je i s odredbom o nepovredivosti vlasništva jer izvlaštenjem omogućuje oduzimanje vlasništva, koje je najveća vrednota ustavnog poretka.

Pored toga, odredbama o izvlaštenju u tom Zakonu krši se ustavno načelo socijalne pravde jer se, tvrde u udrugama, tim Zakonom dopušta bogaćenje jednih na račun drugih budući da golf investitori od privatnih vlasnika mogu izvlastiti 20 posto površine zemljišta za pojedino golf igralište.

Udruge smatraju da poseban interes Republike Hrvatske za gradnju golf igrališta, što je dovoljno za provedbu postupka izvlaštenja, treba biti utvrđen na temelju najviših ustavnih vrednota, a ne jednoj zakonskoj odredbi.

Udruge od Ustavnog suda očekuju da će njihov prijedlog riješiti po hitnom postupku, a u slučaju da im sud ne prihvati tužbu obratiti će se europskim sudovima. Prije dva tjedna HHO je također predao Ustavnom sudu Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom tog Zakona.Kao razloge za ukidanje Zakona, udruge su u prijedlogu za ocjenu ustavnosti navele i da Zakon ne poštuje princip jednakosti svih pred Zakonom, da povređuje načelo pravne sigurnosti, odnosno izvjesnosti te zanemaruje očuvanje prirode i čovjekova okoliša, što su također najviše ustavne vrednote.

Predstavnici GONG-a, TIH-a i Zelene akcije Suzana Jašić, Zorislav Antun Petrović i Jagoda Munić smatraju da je Vlada prekršila Zakon o igralištima za golf jer nije u roku od 30 dana od njegova stupanja na snagu donijela Uredbu o minimalnim standardima, sadržajima i uvjetima za golfsko igralište. (hina/metro-portal)

20.02.2009. 15:09:34
Novi komentar
nužno
nužno