« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
NESTANI!

Udruge civilnog društva tjeraju Radmana na ostavku

Skup udruga cvilnog društva priopćio je kako smatraju da glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman treba odstupiti sa svojeg položaja

Radman je u teškom sukobu interesa
Radman je u teškom sukobu interesa (Arhiva)
Više o

HRT

,

Hypo banka

,

sukob interesa

,

Goran Radman

Godinu i pol dana nakon apela za korjenite promjene u načinu upravljanja HRT-om i podrške širokog kruga političkih i društvenih aktera promjeni propisa i vodstva, HRT je trebao dobiti kompetentno i pošteno vodstvo. Međutim, novo vodstvo, prvenstveno Glavni ravnatelj Goran Radman, iznevjerilo je ukazano povjerenje u cijelosti, jer nije čak ni spremno priznati vlastite pogreške i propuste.

Umjesto kvalitetnih programskih i poslovnih odluka odvojenih od osobnih interesa, uvažavanja stručnih kriterija i spremnosti na polaganje računa javnosti i institucijama, svjedočimo ignoriranju situacija sukoba interesa, neprimjerenom stil upravljanja tijelima i procedurama te lošim kadrovskim odlukama:

1. ignoriranje situacija sukoba interesa - imajući na umu da je upravljanje sukobom interesa ključno za sprječavanje korupcije, povjerenje u Glavnog ravnatelja odmah je narušeno njegovim odbijanjem predaje osobne imovinske kartice. I nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, zabrinjava što on sam ne vidi problem u tome što je član Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria Banke s kojom HRT ima poseban poslovni odnos još od vremena Vanje Sutlića i Ive Sanadera. Štoviše, Radman odbija odgovarati na pitanja pozivajući se na svoju čast, umjesto da te situacije sam razriješi, primjerice izlaskom iz nekih konfliktnih pozicija odlučivanja.

2. neprimjereni stil upravljanja tijelima i procedurama - s obzirom na hitne procedure donošenja odluka Nadzornog odbora i Programskog vijeća HRT-a, netransparentna imenovanja savjetnika Glavnog ravnatelja te izbjegavanje dvosmjerne interne komunikacije, izgleda da je na snazi stari obrazac premrežavanja lojalnim ljudima kojima su u prvom planu osobni i poslovni, a ne programski interesi. Prilikom izbora ravnatelja i glavnih urednika narušen je integritet i smisao izjašnjavanja kreativnog osoblja HRT-a koje, kao ni javnost, nije imalo informacije o idejama i planovima kandidata. 

3. profesionalno neutemeljene kadrovske odluke - nakon što je privremeno vodstvo uspjelo dokazati da su na HRT-u mogući pozitivni pomaci, imenovanja novih glavnih urednika ne odražavaju kreativne potencijale HRT-a. Usprkos izostanku potpore 70 posto kreativnog osoblja, Glavnim urednikom HTV1 imenovan je Željko Rogošić, s nevjerodostojnom profesionalnom biografijom i obiteljskim vezama s Goranom Radmanom, dok su na vodeća mjesta Hrvatskog radija imenovani upravo oni koji su godinama zatirali inovativnost. Posebno zabrinjava što se lanac profesionalne novinarske odgovornosti u Informativnom programu ukida uvođenjem Informativnog medijskog servisa (IMS) koji uopće nije definiran, a upravo raspisanim natječajem za rukovoditelja IMS-a ne traže se ama baš nikakve novinarske reference niti urednički staž.

Kako Glavni ravnatelj i novoimenovane osobe ne pokazuju ni naznaku priznavanja pogrešaka, odgovornost za nadzor i primjereno reagiranje sada snose nadležne institucije. To su Programsko vijeće i Nadzorni odbor HRT-a, ali i Ministarstvo kulture, Hrvatski sabor, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Vijeće za elektroničke medije te institucije zadužene za nadzor nad financijskim upravljanjem javnim ustanovama. U očekivanju primjerene reakcije nadležnih tijela, potpisnice ovog pisma najavljuju da će poticati rasprave o relevantnim temama, poput izmjena Zakona o HRT-u i Statuta HRT-a, uz analize izvještavanja HRT-a u povodu značajnih događanja. Ne želimo da se opet dopusti totalno urušavanje vjerodostojnosti nacionalnog javnog medijskog servisa. 

Babe, Centar za mirovne studije, Documenta,GONG, Hrvatsko novinarsko društvo, Zbor istraživačkih novinara HND-a

18.05.2013. 08:41:00
Novi komentar
nužno
nužno