objavljeno 19.02.2008. 01:16:24

Udruga slijepih pomaže u svakodnevnom životu

Neizmjerna korist od samostalnog kretanja za osobe oštećena vida

Projekt ‘Znanjem protiv mraka’ pomaže slijepim osobama
Projekt ‘Znanjem protiv mraka’ pomaže slijepim osobama

Tijekom prošle godine mnogo je učinjeno za prava slijepih osoba u Zagrebu, navodi se u izvještaju Udruge slijepih Zagreb.  Projekt ‘Znanjem protiv mraka’ obuhvatio je tri područja važna za slijepe osobe: opismenjavanje, kretanje i svakodnevne vještine. Opći cilj projekta bio je da se slijepoj osobi da mogućnost i prilika da usvoji kvalitetna znanja i vještine koje su joj potrebne da upotrijebi svoje preostale sposobnosti nakon gubitka vida te stekne sigurnost i neovisnost.

Orijentacija i kretanje

Tečaj brajice namijenjen je svima koji je još nisu naučili. Vodio ga je Pero Pažin, profesor defektolog i profesor hrvatskoga jezika.

Važan tečajTečaj svakodnevnih vještina odvija se u dva dijela. Prvi jesenski dio održava se u klubu Udruge slijepih u Zagrebu, Draškovićeva 80/3.
Drugi proljetni dio održava se u odmaralištu u Bakarcu nedaleko od Rijeke.
Cilj tečaja bio je opismenjavanje slijepih i slabovidnih osoba na brajici, reljefnom pismu za slijepe. Tečaj orijentacije i kretanja vodila je defektologinja Gordana Karlovčan. Tečaj je namijenjen svim osobama oštećena vida s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije kod kojih postoji objektivna potreba i interes da savladaju samostalno kretanje uz pomoć bijelog štapa, pri čemu valja naglasiti da ne postoji gornja dobna granica. Osmišljen je kao učenje osnova kretanja bijelim štapom, a za svaku se osobu individualizira standardni program.

Na pitanje što ovakav tečaj znači za slijepe i slabovidne osobe, defektologinja Karlovčan je odgovorila: ‘Smatram da je korist od samostalna kretanja za osobe oštećena vida višestruka. Prije svega psihološka, jer doprinosi pozitivnoj samopercepciji slijepih i slabovidnih time što samostalno kretanje povećava samopoštovanje i samopouzdanje.’

Svakodnevne vještine

Tečaj svakodnevnih vještina posebno je namijenjen oosobama koje su izgubile vid u starijoj životnoj dobi. On obuhvaća svakodnevne vještine, a to znači: nabavljanje i pripremanje namirnica, upoznavanje s pravilnom i zdravom prehranom, snalaženje u kuhinji i dr. (DM) 

19.02.2008. 01:16:24
http://m.metro-portal.hr/udruga-slijepih-pomaze-u-svakodnevnom-zivotu/3169/