« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
MEDIJI:

Udba je ubila švedskog premijera Olofa Palmea?

Ubojica Palmea živi u Zagrebu i radi u privatnoj zaštitarskoj tvrtki, atentat je počinio po nalogu Udbe, tvrdi Focus

Olof Palme
Olof Palme (Wikipedia)
Više o

UDBA

,

Olof Palme

Njemački politički magazin Focus u najnovijem broju donosi članak o ubojstvu švedskog premijera Olofa Palmea. Kako prenosi Hina, Palmea je ubio plaćeni ubojica kojega je unajmila jugoslavenska tajna služba (UDBA) kako bi diskreditirala Hrvate u dijaspori. Focus se poziva na Vinka Sindičića pred njemačkim državnim odvjetništvom i bavarskim Uredom za kriminalistiku.

Ubojica, koji je u doba Palmeova ubojstva živio u Hamburgu, danas ima 65 godina i živi u Zagrebu gdje radi u privatnoj zaštitarskoj tvrtki, piše Focus na temelju vlastitog istraživanja, ne navodeći njegovo ime.

Vinko Sindičić, suradnik bivše jugoslavenske tajne službe koji je proveo deset godina u zatvoru u Škotskoj zbog pokušaja ubojstva, iznio je neke ključne detalje vezane za atentat na švedskog premijera. Oružje kojim je ubojstvo počinjeno i koje do danas nije pronađeno, bio je revolver tipa Smith& Wesson kalibra .357 magnum koje je brodom prokrijumčareno iz Sjedinjenih Država u Švedsku, rekao je Sindičić na saslušanju početkom 2008. godine. Palmea su u Stockholmu budno nadzirali i pratili agenti tadašnje jugoslavenske tajne službe i utvrdili propuste u osiguranju švedskog premijera. Popularni švedski socijaldemokratski političar Palme ubijen je 28. veljače 1986. godine nakon posjeta kinu u središtu Stockholma, a njegovo je ubojstvo šokiralo Europu.

Sindičić je, piše Focus, izjavio na saslušanju kako je Palmeovo ubojstvo isplanirala srpska tajna služba u okviru svoje opsežne kampanje za diskreditiranje Hrvata na koje je namjeravala svaliti krivnju za atentat.

Njemačka je već u prosincu 2008. godine cijeli zapisnik Sindičićeva saslušanja dostavila Švedskoj, ali Stockholm nije poslao nikakvo povratno pitanje što je Njemačku, kako navodi Focus, jako začudilo.

18.01.2011. 10:20:32
Novi komentar
nužno
nužno