« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
bullying

Učionica-slagalica za borbu protiv nasilja

Ova tehnika pomaže učenicima da postanu tolerantniji, da više vole školu i bolje uče

(Wikipedia)
Više o

nasilje u školi

,

Columbine

,

Elliot Aronson

,

učionica-slagalica

U borbi protiv nasilja u školama koriste se različite metode. Jedna od njih je i metoda učionice-slagalice Elliota Aronsona, profesora sociopsihologije.

Aronson je na konferenciji o školskoj agresivnosti u Mađarskoj objasnio kako mu je takva ideja pala na pamet. Iako se mislilo da će miješane učionice (s bijelim, crnim i učenicima hispanskog podrijetla) zaustaviti predrasude i neznanje, to se nije dogodilo. Štoviše, predrasude učenika samo su se povećale, kao i razlike među njima.

Zato je Aronson pokrenuo novu tehniku učionice-slagalice. Svaki je razred podijeljen u skupine sa po 5 ili 6 učenika. Sve skupine tvore učenici različitih sposobnosti i podrijetla, a svaki član skupine dobiva po jedan zadatak.

Učenici različitih grupa koji imaju iste zadatke moraju surađivati, a svaka grupa na kraju dobiva cjelokupnu sliku tako što sluša prezentacije svih članova grupa.

- Učionica-slagalica spaja elemente natjecanja i rada u maloj grupi, dakle, svi moraju surađivati kako bi došli do krajnjeg rezultata. Učenici na taj način uče kako obratiti pažnju jedni na druge, ne vide više međusobne razlike, već samo ono što ih povezuje. Tako postaju tolerantniji, više vole školu i bolje uče - kaže profesor Aronson.

Agresivnost među učenicima nažalost je vrlo poznata i česta pojava u SAD-u, odakle Aronson i dolazi. Nakon masakra u školi Columbine koji su počinili dvojica učenika, izdao je knjigu "Nobody Left to Hate: Teaching Compassion After Columbine" ("Nemamo više nikoga mrziti: učenje suosjećanja nakon Columbinea").

- Mislim da znam rješenje problema koji je doveo do ove tragedije. Dvojica učenika koji su to učinili i sami su konstantno bili maltretirani. To nipošto ne opravdava zločin koji su počinili, no pomaže nam da razumijemo zašto se to dogodilo - kaže profesor.

Aronson vjeruje da tehnika učionice-slagalice može pomoći u borbi protiv nasilja, što je vrlo važno za mlade ljude koji će danas-sutra postati odrasli. Važno je ne samo da prihvate različitosti, već i da ih toleriraju i od njih uče.

Piše: Szonja Krezinger/Metro Hungary
07.10.2009. 17:03:20
Novi komentar
nužno
nužno