« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
IVAN ŠIMONOVIĆ:

Učinjeni su bitni pomaci u suđenjima za ratne zločine

POGLEDAJTE VIDEO - U posljednjih pet godina, u 25 posto suđenja za ratne zločine sudilo se Hrvatima, naglasio je ministar Šimonović

(Nenad Dugi/Cropix/Infopunkt)
Više o

ratni zločin

,

Branko Hrvatin

,

Ivan Šimonović

,

Paul Vandoren

,

hrvatski sudovi

U organizaciji Centra za sučeljavanje s prošlošću Documenta danas je održan okrugli stol o neophodnim zakonskim izmjenama koje bi osigurale učinkovitije procesuiranje ratnih zločina, a ministar pravosuđa Ivan Šimonović tom je prigodom ustvrdio da je posljednjih godina učinjen značajan pomak u nepristranosti hrvatskih sudova.

"U posljednjih pet godina, u 25 posto suđenja za ratne zločine sudilo se Hrvatima, a ako izuzmemo suđenja u odsutnosti, taj se udio povećava na 33 posto", izvijestio je ministar.

Takve podatke tumači kao bitan pomak u odnosu na prethodno razdoblje, a ocijenio je i da je odluka australskog vrhovnog suda da Hrvatskoj izruči Dragana Vasiljkovića dokaz nepristranosti hrvatskih sudova.

Na primjedbe da je javnost zgrožena činjenicom da se bilateralni sporazumi o izručivanju sa susjednim zemljama ne odnose na kaznena djela vojne, policijske i fiskalne prirode, ministar je odgovorio da je uz sporazume potpisan i posebni zapisnik kojim je utvrđeno da se ne može izuzeti ni jedno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Šef Delegacije Eurospke komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren naglasio je da je sposobnost zemlje da se nosi sa suđenjima za ratne zločine test njezine zrelosti, a članovi Documente založili su se za zakonske izmjene kojima bi se osigurali specijalizirani odjeli za ratne zločine na županijskim sudovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Traže odjele za pomoć žrtvama i svjedocima na svim sudovima te da, kada Vrhovni sud sudi kao drugostupanjski, u vijeću budu isključivo suci Vrhovnog suda, bez porotnika.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin odgovorio je da svi postupci zahtijevaju najbolje standarde, stručno, neovisno i nepristrano suđenje, što se posebno zahtijeva kod ratnih zločina, jer greške u tim postupcima dobivaju posebnu konotaciju, bez obzira jesu li ispravljene u žalbenom postupku.

"Uvijek je specijalizacija dobra, ali pitanje je koliko specijalizacija si država može priuštiti", kazao je Hrvatin koji tvrdi da je teško naći dovoljno stručnog kadra, a da je zahtjevima za specijalizacijom nemoguće udovoljiti bez bitnog jačanja kapaciteta sudova.

Današnjem okruglom stolu trebali su nazočiti i predsjednik države Ivo Josipović te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, no pred sam početak rasprave ispričali su se neodgodivim obvezama. (hina/metro-portal)

31.03.2010. 13:32:23
Novi komentar
nužno
nužno