« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

‘Učinit ćemo sve da uđemo u NATO’

Državni vrh dogovorio strategiju kako bi na summitu u Bukureštu Hrvatska dobila pozivnicu

Sanader je potvrdio da će u Bukurešt ići predsjednik Mesić i cijeli hrvatski državni vrh
Sanader je potvrdio da će u Bukurešt ići predsjednik Mesić i cijeli hrvatski državni vrh (damjan tadić/cropix)
Više o

NATO

U iduća dva mjeseca poduzet će sve da se pozivnica za NATO dobije na summitu u Bukureštu početkom travnja, najavio je premijer Ivo Sanader nakon jučerašnjeg sastanka Državnog odbora za članstvo Republike Hrvatske u NATO-u na kojem su sudjelovali i predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Sabora Luka Bebić.

Treći veliki uspjeh

Premijer je optimističan i vjeruje da će Hrvatska dobiti pozivnicu jer su zemlje članice NATO-a, rekao je, i na nedavnom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća pozdravile napredak Hrvatske. Preostala dva mjeseca, naglasio je Sanader, bit će ispunjena aktivnostima, kako bi se i građani uvjerili u sve prednosti priključenja Savezu.

- Uz ulazak u Vijeće sigurnosti UN-a i kraj misije OESS-a, bit će to treći veliki vanjskopolitički uspjeh Hrvatske - istaknuo je Sanader dodavši kako  pozivnica za članstvo u NATO-u učvršćuje međunarodni položaj Hrvatske. Pojasnio je kako su svi napori oko ulaska u taj vojno-politički savez vežu i uz Europsku uniju jer su to kompatibilne institucije te je najavio kako će državni vrh učiniti sve da, kao što napredujemo prema NATO-u, napredujemo i prema EU.

Pozivnica nije tiskanaIako je izvjesno da bi Hrvatska, uz Makedoniju i Albaniju, trebala dobiti poziv za priključenje, iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu prošli su tjedan poručili da pozivnice još nisu tiskane.
Jučer su na sastanku dogovoreni zadaci koje svaki resor mora ispuniti kako bi se u preostala dva mjeseca do summita osigurala pozivnica u NATO.
Državni vrh zadovoljan je radom hrvatskog veleposlanika pri NATO- u Davora Božinovića te će on i nastaviti obnašati tu dužnost.  Premijer Sanader pohvalio je jučer Božinovića zbog promicanja vrijednosti te institucije u javnosti.  Također je najavio da će se u medijsku kampanju za NATO uključiti i hrvatski vojnici koji su bili u misiji NATO-a u Afganistanu.

Predsjednik Mesić  istaknuo je  da je Hrvatska provela potrebne strukturne reforme za članstvo u NATO-u, ali je upozorio da će opremanje vojske ovisiti o financijskim mogućnostima države.

- Vojska je strukturalno provela reforme, na najboljem smo putu da ostvarimo standarde NATO saveza.

Međutim, nije samo pitanje strukture vojske, pitanje je i opreme i naoružanja, a to je onda pitanje financija - rekao je Mesić. Prema njegovim riječima, jučer su dogovoreni zadaci koje svaki resor mora ispuniti kako bi se u iduća dva mjeseca osigurala pozivnica za članstvo u NATO-u.

Vojska je strukturalno provela reforme, na najboljem smo putu da ostvarimo standarde NATO saveza. Međutim, nije samo pitanje strukture vojske, pitanje je i opreme i naoružanja, a to je onda pitanje financija.” 

Stjepan Mesić
predsjednik RH
 

Što nakon pozivnice

Ako Hrvatska dobije pozivnicu, nakon toga slijedi ratifikacija odluke o pristupanju u Hrvatskom saboru, a zatim nacionalni parlamenti svake od 26 zemalja članica moraju glasovati za primitak Hrvatske.

Postupak može trajati šest, devet ili dvanaest mjeseci, a očekuje se da završi do travnja 2009., kada NATO slavi 60. godišnjicu postojanja. Članstvo u NATO-u Hrvatsku će stajati između 3 i 5 milijuna eura na godinu. 

Piše: MEX/HINA
29.01.2008. 01:33:28
Novi komentar
nužno
nužno