« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
proroci, navijači, i...

U životu trebamo četiri vrste prijatelja

Profesor psihologije Robert Wicks objavio je knjigu o utjecaju prijateljstva na osobnu sreću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

prijatelji

,

prijateljstvo

Osobe s kojima provodimo slobodno vrijeme imaju na nas veći utjecaj nego što mislimo. Naime, ljudi svjesno ili nesvjesno oponašaju osobe s kojima su okruženi pa za uspješno prolaženje kroz sva životna razdoblja trebaju četiri vrste bliskih prijatelja:

1. Prorok
Prorok je prijatelj koji nas prvi kritizira kada učinimo nešto loše, proziva nas zbog glupog ponašanja i prisiljava na iskrenost u situacijama kada je lakše izreći laž. Iako može biti naporan zbog stalnog dijeljenja savjeta, prorok pomaže u pronalaženju duševnog mira. Prisiljava nas da, bez obzira na okolnosti, u životu govorimo istinu i ne radimo gluposti.

2. Navijač
Provokacije i savjetovanja proroka balansiraju navijači. Riječ je o ljudima koji nam pružaju bezuvjetnu ljubav, podršku i poštovanje. Čovjek, naime, treba kritiku proroka jednako kao i ohrabrenje navijača kako ne bi zapao u depresiju uslijed nedostatka pozitivne energije, vjere i hrabrosti. Navijači vide i vjeruju u sposobnosti svojih prijatelja, potiču ih i ne dopuštaju negativan način razmišljanja.

3. Zabavljač
Nakon kritike i ljubavi, čovjeku je potreban smijeh. Za dobro raspoloženje zadužen je zabavljač koji pomaže u prepoznavanju smiješne strane frustracija i problema. Zadužen je za mijenjanje nerealno postavljenih očekivanja, a sa svojom veselom naravi neprestano širi dobre vibracije.

4. Vodič
Vodiči su osobe koje u prvom redu pozorno slušaju sve što im se u povjerenju govori. Uvijek su spremne pomoći prijatelju i saslušati problem, nakon čega daju dobro promišljene savjete. Vodiči vide ono što sami ne vidimo, razgovorom iz nas izvlače nove zaključke i gledišta te neizravno upravljaju našim strahovima i neodlučnostima.

22.10.2009. 20:28:03
Novi komentar
nužno
nužno