« Zagreb
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
19. PUT

U Zagrebu počeo 19. Festival jednakih mogućnosti

Međunarodna manifestacija urbane kulture, 19. Festival jednakih mogućnosti počeo je u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a u tri dana, od 28. do 30. lipnja osobe s invaliditetom pokazat će što sve mogu dati svojemu gradu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Festival jednakih mogućnosti

,

19. Festival jednakih mogućnosti

Festival jednakih mogućnosti (F=M) je tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom, s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima. Održava se na ulici gdje svaki prolaznik može pogledati program i uvjeriti se u njihova djela kojima, poput drugih umjetnika, postižu visoku umjetničku vrijednost i zadivljuju publiku.

Svojom originalnom formom i programskom koncepcijom, kraj svibnja na središnjem gradskom trgu, Festival već punih osamnaest godina obogaćuje kulturnu i turističku ponudu u gradu Zagrebu, te pozitivno utječe na razvoj društvene svijesti o invaliditetu, kojeg mnogi nepravedno izjednačavaju s nesposobnošću. Svrha Festivala je predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

U cilju razvoja svijesti o pravima i slobodama izoliranih društvenih skupina i doprinosa izjednačavanju njihovih mogućnosti s mogućnostima drugih građana, osmišljena je ideja o uspostavljanju javne scene na kojoj će osobe s invaliditetom promicati svoje vrijednosti te istodobno ostvarivati opće dobro. Prvi Festival je održan 2002. godine, zahvaljujući materijalnoj potpori Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj i moralnoj podršci Grada Zagreba, a nastavak projekta podupiru resorna tijela Vlade Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba. Organizator Festivala i njegov idejni zaštitnik je Društvo tjelesnih invalida u Zagrebu.

Na trodnevnom uličnom festivalu (po programu od 10 do 22 sata) nastupa preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom, a u organizacijskom timu radi oko 20 stručnjaka i 150 ciljanih volontera - studenata s petnaestak fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pripremajući se za rad, studenti-volonteri se educiraju o invaliditetu i volonterstvu, a na Festivalu stječu dragocjena iskustva u timskom radu i specijalnoj komunikaciji s osobama raznolikih tjelesnih i osjetilnih oštećenja te umanjenih mentalnih sposobnosti.

28.06.2021. 18:58:00
Novi komentar
nužno
nužno