« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
za ljubitelje nakita

Otvorena izložba umjetničkoga nakita

Večeras je u muzeju Mimara je otvorena međunarodna izložba Trag od srebra

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

zagreb-info

,

Trag od srebra

,

Keka Ilic

,

Dean Friedrich

,

izložba umjetničkoga nakita

Izložba je zajednički nastup triju autorica unikatnog nakita s tri kontinenta - Sjeverne i Južne Amerike te Europe - kojima je srebro medij, u središtu zanimanja žena, a izvor nadahnuća njihovo kulturno nasljeđe.

Uz nazočnost autorica, na izložbi je tako predstavljen nakit Keke Ilic, Čileanke hrvatskih korijena, inspiriran čileanskom indijanskom kulturnom inačicom Mapuche Indijanaca, nakit Dorit Herlinger, Izraelke s adresom u SAD-u, nadahnut židovskim kulturnim nasljeđem, te onaj Zagrepčanke Eve Lumezi Šimatović u kojemu progovara mediteransko podneblje.

Kako je podsjetio glavni tajnik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) Dean Friedrich, izložba je ostvarena u sklopu kulturne manifestacije Tjedan Izraela što ga tradicionalno, već 11 godina zaredom, organizira ŽOZ.

Otvarajući izložbu njezina idejna začetnica Tuga Tarle, koja je bila diplomatska savjetnica u hrvatskim diplomatskim misijama u Australiji, Španjolskoj i Čileu, istaknula je da je ona jedno zakašnjelo hvala bračnom paru Benu i Dorit Herlinger za njihovu pomoć Hrvatskoj tijekom Domovinskoga rata kada su o svom trošku školovali 15 mladih ljudi u dobi od 15 do 17 godina, a za jednoga od njih snosili su i troškove operacije.

Na otvorenju izložbe bili su, među ostalima, i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Yosef Amrani i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Tjedan Izraela ŽOZ organizira kontinuirano od 1999., kako bi se Hrvatskoj približila izraelska i židovska tradicija i kultura kroz program koji se održava u više hrvatskih gradova, a obuhvaća različita kulturna događanja - koncerte, izložbe, scenske nastupe, promocije, degustacije i slično.

U okviru ovogodišnjega programa u Zagrebu se održao i Zagrebački open air klezmer festival uz sudjelovanje klezmer sastava iz različitih europskih zemalja, a jedini hrvatski klezmer sastav "Jewsers" dao je večerašnjoj izložbi i osebujan glazbeni izričaj.

Klezmer glazba vrsta je židovske glazbe nastala u 15. stoljeću i povezana je s religioznom tradicijom. Reafirmirala se u SAD 70-tih godina prošloga stoljeća i označava isključivo instrumentalnu glazbu.

Izvor: Hina

08.09.2009. 22:40:11
Novi komentar
nužno
nužno