« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
UKLJUČITE SE

U subotu je Dan mimoza

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice će pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja biti obilježen u subotu, 18. siječnja, u većini hrvatskih gradova

Mimoze se mogu kupiti na Cvjetnom trgu
Mimoze se mogu kupiti na Cvjetnom trgu (Arhiva)
Više o

Dan mimoza

,

Liga za borbu protiv raka

U Zagrebu će se već tradicionalno na Cvjetnom trgu po simboličnoj cijeni prodavati mimoze kao potpora Ligi za borbu protiv raka.

Građani će na štandu moći čuti i informacije o prednostima preventivnih programa raka vrata maternice - ginekoloških pregleda za žene od 25 do 65 godina i cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV) za djevojčice i mlade žene, rečeno je na konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

"U Zagrebu su godišnje osigurana besplatna cjepiva u prosjeku za 400 djevojčica i mladih žena, a tako će biti i ove godine", najavila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, koja je ujedno predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva.

U tu je svrhu iz gradskog proračuna osigurano 844000 kuna, odnosno 2110 kuna za tri cijepljenja koje treba obaviti.

Šitum je navela da prema rezultatima istraživanja 26% dječaka i 16,5% djevojčica do 14 godina imaju spolno iskustvo pa bi, kaže, bilo dobro da se, osim djevojčica, u program cijepljenja uključe i dječaci.

Iako je HPV najčešći uzrok raka vrata maternice, a o važnosti cijepljenja u Zagrebu se o tome informiralo oko 10000 roditelja, odaziv na cijepljenje je i dalje skroman, upozorila je Šitum ocjenjujući da su uzrok tome vjerojatno strah i predrasude.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin pohvalila je Zagreb i Rijeku, gradove koji prednjače u programima prevencije, i naglasila da je rak vrata maternice gotovo 100% izlječiv ako žena ide redovito na preventivne preglede i ako se koriste drugi načini prevencije, poput cijepljenja.

"U zadnje vrijeme puno radimo na prevenciji, 2012. krenuo je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, no s odazivom nismo zadovoljni i zato je važno senzibilizirati žene od 25 do 65 godina da se odazovu na preventivne preglede", kazala je Poljičanin i dodala da je lani poslano oko 400000 poziva na Papa test.

Cilj nam je, dodaje, da se kroz 8 godina smanji pojava invazivnog raka vrata maternice za 60%, a kroz 13 godina smrtnost od te bolesti za 85%.

Kako bi to postigli dovoljan broj žena se mora odazvati ginekološkom pregledu i Papa testu.

Predsjednica udruge "Zdrav(k)a" Vesna Košec naglasila je da su tri glavne poruke njihove akcije: edukacija, cijepljenje i probir (redoviti Papa test) kao glavni temelji dobre prevencije raka vrata maternice.

Hrvatska je, međutim, još uvijek jedna od zemalja koje nisu uvele nacionalni program cijepljenja protiv HPV-a, a to je jedan od indikatora koji pokazuju efikasnost prevencije u zdravstvenoj skrbi.

O važnosti prevencije govorila je i pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović iznijevši statističke podatke po kojima će u Hrvatskoj samo ovoga tjedna jedna žena oboljeti, a dvije umrijeti od raka vrata maternice, odnosno da se godišnje dijagnosticira 350 novooboljelih.

 

16.01.2014. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno