« Zagreb
objavljeno prije 13 godina
ORGANIZATORI:

U subotu će se u Zagrebu održati rekordan Gay pride

Organizatori Gay pridea u Zagrebu najavljuju rekordan broj sudionika i očekuju mirnu povorku

Gay pride
Gay pride (Boris Kovacev / CROPIX)
Više o

gay pride

,

Gay Pride Split

,

gay pride zagreb

Organizatori predstojećeg Zagreb Pridea za subotu, 18. lipnja, najavljuju veličanstven i miran skup u zagrebačkom središtu na koji pozivaju sve dobronamjerne građane kojima je stalo do ljudskih prava i sloboda - da im se priključe bez obzira na spolnu orijentaciju.

Očekujemo do sada rekordan broj sudionika, prijatelje i prijateljice iz cijele Hrvatske, ali i iz regije i zapadne Europe, izjavio je na konferenciji za novinare na zagrebačkom Zrinjevcu aktivist Marko Jurčić, koji napominje da je prošle godine na 9. Prideu bilo tisuću sudionika.

Jurčić je pročitao i kratku izjavu u kojoj se ističe zadovoljstvo susretom organizatora Pridea s predsjednikom Ivom Josipovićem, koji je, navodi se, nedvosmisleno osudio nasilje u Splitu. Ustvrdili su da se, za razliku od predsjednika, premijerka Jadranka Kosor "samo načelno ogradila od nasilja".

Predsjednik Josipović sasvim je jasno osudio nasilje u Splitu izrazivši apel da se prema počiniteljima postupi kazneno, ističe se u kratkoj izjavi koju je pročitao Jurčić. "Nasilje je u Hrvatskoj kažnjivo djelo, zato protiv svih privedenih očekujemo kaznenu prijavu. Protiv svih 300 ako ih toliko ima, i ništa manje od toga", poručio je Jurčić. Dodao je i da će pozorno pratiti daljnje postupanje policije te da ih neće zadovoljiti "nikakve prekršajne prijave zbog remećenja javnoga reda i mira".

"Pola Bruxellesa čupa kosu zbog Kosor"

Za razliku od reakcije predsjednika Josipovića, organizatori Zagreb Pride nisu tako zadovoljni reakcijama vlade, premijerke i ministre policije, za koje u izjavi kažu da su "izdali hrvatske, europske i demokratske vrijednosti, ne osudivši nasilništvo, divljanje i govor mržnje".

"Premijerka se samo ogradila osudivši nasilje kao takvo", kažu te ocjenjuju da zbog te "njezine izjave već pola Bruxellesa čupa kosu".

Upitan za komentar izjava predstavnika Katoličke crkve vezano uz Split Pride, Jurčić je rekao kako se "Crkva nažalost ponaša kao huškačka organizacija koja ne ispunjava Kristovu misiju". Protiv katoličkog teologa Adalberta Rebića koji je, kako je rečeno, izjavio da su sudionici Split Pridea "dobili ono što su zaslužili", za sada, kažu, ne planiraju kaznenu prijavu.

Subotnja povorka, po najavama, trebala bi krenuti u 14 sati s Trga žrtava fašizma.

14.06.2011. 19:50:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Orhan
    15.06.2011. 07:24
    Hipokriti najobičniji ... A nisu si čupali kosu niti su ih zanimala ljudska prava kada se je nad jadnim vukovarskim i srebreničkim narodom sprovodio smišljeni genocid i kulturocid u punom smislu te riječi ...O čemu vi to pričate, gospodo ?
Novi komentar
nužno
nužno