« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
splitgraphic

U Splitu otvorena izložba Dušana Džamonje

Prikazane su grafike i crteži jednog od naših najvećih umjetnika 20. stoljeća

(Goran Mehkek/CROPIX )
Više o

Dušan Džamonja

,

Splitgraphic

,

Marina Majić

,

Fedor Džamonja

U splitskoj Staroj gradskoj vijećnici večeras je otvorena izložba 37 grafika i crteža Dušana Džamonje, u sklopu 4. međunarodnog grafičkog bijenala "Splitgraphic", koji se održava od 1. listopada do 15. prosinca ove godine.

Džamonjina izložba, za koju je rečeno da je "kruna" Splitgraphica, posljednja je u nizu izložbi toga bijenala.

Povjesničarka umjetnosti Marina Majić je na večerašnjoj svečanosti otvaranja izložbe naglasila kako je Džamonja jedan od najvećih hrvatskih, ali i svjetskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća.

"Džamonja se nikad nije iznimno bavio grafikom ali je bio vješt crtač. Crtanje je bilo dio njegovog kreativnog procesa", kazala je Majić, dodavši kako Džamonja u grafikama i crtežima ostvaruje jednaku sintezu svjetla i materije koju ostvaruje u svojim skulpturama.

Organiziranje izložbe Dušana Džamonje u Splitu, kako je rečeno, pomogao je njegov sin Fedor, koji je nazočio ceremoniji.

"Ovo je prvi put ikada da je cjeloviti opus grafika Dušana Džamonje izložen na jednom mjestu", rekao je Fedor Džamonja na večerašnjem otvaranju izložbe grafika i crteža njegova oca u Splitu. Zahvalio je Splitu što je ugostio grafike i crteže Dušana Džamonje. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 23:07:34
Novi komentar
nužno
nužno