« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

U Šibeniku otvoren Perivoj Ane Rukavine

Uređenje sjeverne strane utvrde Sveti Mihovil inicirala je zajednica žena "Katarina Zrinski".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev, CROPIX)
Više o

Zaklada Ana Rukavina

,

Bianca Matković

,

Ana Rukavina Erceg

,

Zajednica žena "Katarina Zrinski"

,

Nedjeljka Klarić

,

Marija Rukavina

,

utvrda Sveti Mihovil

Rođendan Ane Rukavine Erceg (28. ožujka 1977 - 26. studenog 2006) u Šibeniku je danas obilježen otvorenjem Perivoja Ane Rukavine, smještenim na sjevernoj strani srednjovjekovne utvrde Sveti Mihovil.

Uređenje tog dijela grada i njegovo preimenovanje inicirala je Zajednica žena "Katarina Zrinski", a perivoj su donacijama sponzora uredili članovi Gradskog poglavartsva Šibenika i članovi HDZ-a.

Otvaranju perivoja su nazočili predsjednica Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" Bianca Matković i predsjednica Zajednice žena Šibensko-kninske županije, gradonačelnica Šibenika Nedjeljka Klarić te Anina majka Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade "Ana Rukavina".

Novinarka Vjesnikove gradske rubrike, a kasnije dopisnica tog lista iz Šibenika, Ana Rukavina Erceg bolovala je od leukemije, a hrvatsku je javnost dirnulo njezino pismo u kojem je molila za pomoć pri liječenju. Poslije njezine smrti pokrenuta je velika akcija pod nazivom "Želim život", u kojoj se prikupljaju sredstva i uzorci krvi radi stvaranja hrvatskog registra dobrovoljnih davatelja koštane srži.

Marija Rukavina u Šibeniku je danas podsjetila kako je Anu bolila pomisao na to da Hrvatska ima vrlo malo potencijalnih donora koštane srži, a danas ih je 9000 upisanih u registar, dok je još 33.000 potencijalnih donatora. "Dvije godina hrvatska Vlada već izdvaja sredstva za tipizaciju uzoraka, što je iznimno skup postupak", rekla je Marija Rukavina.

"Obitelj Ane Rukavine njezinom smrću je izgubila, no Hrvatska je puno dobila, jer smo se svi zapitali koliko vrijedi život", rekla je Bianca Matković. Dodala je da primjer Ane Rukavine pokazuje da svaka mlada osoba može potaknuti promjene, pomicati granice i probuditi društvo. (hina/metro-portal)

28.03.2009. 20:43:40
Novi komentar
nužno
nužno