« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

U SAD-u 109 slučajeva gripe H1N1

Najviše zaraženih u New Yorku, slijede Teksas i Kalifornija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

svinjska gripa

,

svinjska gripa u SAD-u

,

gripa A (H1N1)

Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u četvrtak da je do sada potvrđeno 109 slučajeva zaraze virusom gripe H1N1 u 11 saveznih država, upozorivši da će zaraza postati još teža i raširenija, ali i da na nju za sada "dobro odgovara".

Cjepivo se razvija uz pomoć proizvođača lijekova i 600 milijuna doza može biti spremno za šest mjeseci, izjavio je kontraadmiral Craig Vanderwagen, pomoćnik ministra zdravstva za epidemiološki nadzor.

Čini se da je virus H1N1 osjetljiv na lijekove za gripu koji se nalaze u zalihama - Tamiflu od Rochea i Relenzu proizvođača GlaxoSmithKlinea, koji se sada dobavljaju saveznim državama, rekao je Vanderwagen.

Zdravstveni radnici još ne znaju koliko će u konačnici virus biti opasan, izjavila je kontraadmiral Anne Schuchat, zamjenica direktora Znanstvenog programa za javno zdravstvo CDC-a.

"Očekujemo da će biti još slučajeva i težih primjera bolesti", rekla je u svjedočenju pred Kongresom. "To je vrlo neobičan virus i ne vjerujemo da smo prije naišli na njega. Nemamo pouzdane podatke o tome koliko je opasan i još ne možemo razumjeti njegovu težinu", kazala je Schuchat.

U SAD je najviše slučajeva zaraze u državi New Yorku, 50, u Texasu 26 i Kaliforniji 14. CDC je u četvrtak dodao 11. državu, Južnu Karolinu, s 10 slučajeva. Većinu slučajeva prate blagi simptomi, a izviješćeno je o samo pet hospitalizacija.

Jedini smrtni slučaj dogodio se u Houstonu u Texasu, gdje je u ponedjeljak umro 23-mjesečni dječačić iz Meksika, kojeg su roditelji doveli na liječenje preko granice, pet dana pošto su mu se pojavili simptomi.

Američki ministar poljoprivrede Tom Vilsack zatražio je u četvrtak da se epidemija ne naziva svinjskom gripom, već virusom H1N1 zbog štete za prodaju svinjetine iako se zaraza ne širi potrošnjom mesa.

Američke TV postaje rabe i naziv svinjska gripa kao i virus H1N1, očekujući odluku nadležnih o toj dvojbi.

Reagirajući na kritike da stvaraju paniku zbog pojave gripe kako bi povećali gledanost, nacionalne TV mreže, a posebno 24-satni kanali vijesti, zadnja dva dana smirenije izvješćuju o pojavi bolesti. U prvi plan ističu korisne upute zdravstvenih vlasti građanima i opisuje primjere prijašnjih epidemija i njihova suzbijanja. Također napominju da u običnoj sezoni gripe u SAD-u u prosjeku umre oko 36.000 ljudi.

 

30.04.2009. 21:50:21
Novi komentar
nužno
nužno