« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
VIJEĆE ZA STABILIZACIJU

U ponedjeljak razmatranje ukupnog napretka Hrvatske

EU pohvaljuje Hrvatsku za znatne napore tijekom prošle godine i dobar ukupni napredak.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

EU

,

USKOK

,

korupcija

,

hrvatsko gospodarstvo

,

pravosuđe

,

ulazak u EU

,

brodogradnja

,

Gordan Jandroković

,

Vijeće za stabilizaciju i priduživanje EU

Vijeće za stabilizaciju i priduživanje EU-Hrvatska sastat će se u ponedjeljak u Luxembourgu kako bi analiziralo sveukupnu provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napredak Hrvatske u pristupnim pregovorima.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje zajedničko je tijelo koje je zaduženo za praćenje provedbe SSP-a i koje se sastaje jedanput godišnje.

Sastanak se održava u ponedjeljak navečer na rubu redovitog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem će se također razgovarati o stanju hrvatskih pristupnih pregovora i naporima na rješavanju slovenske blokade.

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

U dokumentu EU-a pripremljenom za taj sastanak Hrvatska se pohvaljuje za znatne napore koje je poduzela tijekom protekle godine i dobar sveukupni napredak.

"Pregovori su ušli u odlučujuću fazu", stoji u dokumentu.

"Gradeći na dosad postignutom napretku, Hrvatska mora ubrzati reforme, a posebice se znatan napredak očekuje u temeljnim područjima poput pravosudne i upravne reforme, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, poštovanju i zaštiti manjina, povratku izbjeglica, procesuiranju ratnih zločina i u gospodarskim reformama", kaže se u dokumentu.

EU ističe da se reforme u pravosuđu nastavljaju, ali da pred Hrvatskom u tom području ostaju znatni izazovi, posebice veliki broj neriješenih sudskih predmeta i predugo trajanje sudskih postupaka.

U borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala konstatira se određeni napredak, poglavito kroz rad USKOK-a, ali se navodi da korupcija ostaje "široko rasprostranjena".

EU navodi da je potrebno osigurati "dobro upravljanje i transparentnost u javnoj upravi" te riješiti pitanje nedostatka "kulture političke odgovornosti".

"Europska unija traži veće napore na aktivnom sprječavanju, odvraćanju i učinkovitom procesuiranju korupcije, posebice na visokoj razini i područjima poput javne nabave te uspostavu specijalističkih odjela za borbu protiv korupcije unutar odgovarajućih službi, kojima su osigurana odgovarajuća obuka i sredstva", kaže se u dokumentu.

Unija podsjeća na važnost pune suradnje s Haškim sudom i poziva Hrvatsku da poduzme "potrebne korake kako bi se bez odgađanja riješilo pitanje pristupa dokumentima"

Također se poziva Hrvatsku da osigura "nepristrana suđenja za ratne zločine", etničku nepristranost u istragama i suđenjima za ratne zločine te da poboljša zaštitu svjedoka.

Na gospodarskom području, EU ističe da u Hrvatskoj postoji "funkcionalno tržišno gospodarstvo, koje bi se u srednjoročnom razdoblju trebalo moći nositi s konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar Unije, pod uvjetom da odlučno provede svoj sveobuhvatni reformski program kako bi se smanjile strukturalne slabosti".

EU ističe da je potrebno hitno restrukturirati brodogradnju. Unija pozdravlja odluku hrvatske vlade da se od 1. lipnja 2009. uklone diskrimacijske trošarine za duhanske proizvode. (hina/metro-portal)

24.04.2009. 16:54:08
Novi komentar
nužno
nužno