« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SLABIJI ODAZIV

U Parizu se okupilo "samo" 142.000 prosvjednika

Sindikat više ne vjeruje u pobjedu oko mirovinske reforme te se želi preusmjeriti na problem nezaposlenosti

Prosvjed u Francuskoj
Prosvjed u Francuskoj (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

CGT

,

Francuska prosvjed

Tisuće ljudi priključile su se u subotu prosvjednim povorkama diljem Francuske, uz nešto slabiji odaziv po procjeni policije, kako bi izrazile nezadovoljstvo mirovinskom reformom predsjednika Nicolasa Sarkozyja koju je Narodna skupština prihvatila koncem listopada.

Ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux izvijestio je o "puno slabijem" odazivu, ocijenivši da su na ulice Pariza izašle 142.000 ljudi, a da ih je na prošlim prosvjedima 28. listopada bilo 198.000. Čak u Toulouseu, gdje je sindikalni pokret tradicionalno jak, bilo je između 13.000 (po ocjeni policije) i 110.000 (po ocjeni sindikata) prosvjednika, a 28. listopada 15.000 do 120.000.

Danas bi se diljem zemlje trebala održati 241 prosvjedna povorka. Sindikati su ovaj put nastupili jedinstveno i parišku, glavnu povorku predvodili svi sindikalni vođe, ali se među njima već mogu zapaziti stanovite razlike.

Čelnik CGT-a (ljevica) Bernard Thibault rekao je u subotu jasno i glasno za list L'Humanite da će "CGT ići do kraja", makar ostao sam. On se nada da će se tako "stvoriti odnos snaga" kako bi se do srpnja 2011., kada se reforma počinje primjenjivati, ostvarila mogućnost pregovora.

Sindikat CFDT više ne vjeruje u pobjedu i želi sada preusmjeriti prosvjede na druge zahtjeve kao što su nezaposlenost mladih i starijih te radni uvjeti.

Konačne brojke o odazivu ove subote bit će važne radi utvrđivanja buduće strategije sindikata. Novi prosvjedi nezadovoljnika mirovnom reformom predviđaju se između 22. i 26. studenoga.(hina/metro-portal)


06.11.2010. 17:08:00
Novi komentar
nužno
nužno