« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
POČETAK KRAJA ZA BAŠARA?

U Parizu osnovana sirijska koalicija oporbenih stranaka

Muslimanske, kršćanske i kurdske organizacije osnovale su Koaliciju svjetovnih i demokratskih sirijskih snaga (CFLD), začetak sirijske oprobe u inozemstvu

Fotografija vijesti
Više o

Bašar al-Asad

,

prosvjedi u Siriji

,

Koalicija svjetovnih i demokratskih sirijskih snaga

Budući da je svojim akcijama protiv mirnih civilnih prosvjeda pokazao svoje pravo autokratsko lice, cijeli niz muslimanskih, kršćanskih i kurdskih organizacije u Parizu je danas osnovalo Koaliciju sirijskih svjetovnih stranaka, kako bi se borili protiv tiranije režima Bašara al-Asada, piše Hina.

Te su organizacije osnovale Koaliciju svjetovnih i demokratskih sirijskih snaga (CFLD), začetak sirijske oprobe u inozemstvu, naveli su za agenciju France presse koji su iz Sjedinjenih Država, Europe i Bliskog Istoka došli na sastanak u subotu i nedjelju u Parizu.

"Sutrašnja Sirija mora bili pluralistička i njome ne smiju vladati islamisti", rekla je glasnogovornica koalicije Randa Kasisi i dodala da zajedno moraju raditi na padu režima koji je ljude "mučio, protjerivao i ubijao".

Dulje od šest mjeseci nakon početka pobune u Siriji, sirijska se oporba još nije uspjela ujediniti. Podijeljena je između protivnika islamističke tendencije, često bliske Muslimanskoj braći i svjetovnih oporbenjaka. Podjele postoje i između Kurda i Arapa, kao i između kršćana i muslimana.

CFLD poziva sirijske manjine da se ujedine protiv režima dok se u Siriji kršćanske i kurdske manjine oklijevaju pridružiti prosvjednom pokretu zbog straha od odmazde režima i stupanja islamista na vlast.

17.09.2011. 20:56:00
Novi komentar
nužno
nužno