« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

U padu zrakoplova na Uralu 88 mrtvih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Aeroflot

,

Boeinga 737

,

Perm

,

Ural

,

pad zrakoplova

Osamdeset osam osoba, među kojima 21 stranac, poginulo je u padu Aeroflotova Boeinga 737 koji je u noći sa subote na nedjelju pao u blizini ruskog grada Perma, na Uralu, izvijestio je istražitelj ministarstva za izvanredna stanja Vladimir Markin.

"Zrakoplov je poletio iz zračne luke Šeremetjevo u Moskvi na liniji prema Permu u nedjelju u 1.12 sati po lokalnom vremenu. Kad je bio na visini od 1.100 metara izgubili smo vezu s njim", prema izjavama Irine Andrijanove, glasnogovornice tog ministarstva koje je prenijela agencija Interfax.

"Prema najnovijim informacijama, zrakoplov je pao u dolinu u okolici grada. U zrakoplovu je bilo 82 putnika, jedno sasvim maleno dijete i petero članova posade. Svi su mrtvi", rekao je Markin.

U nesreći je život izgubio 21 strani državljanin, među kojima devetero Azerbajdžanaca, petero Ukrajinaca, po jedan Francuz, Švicarac, Latvijac, Amerikanac, Nijemac, Turčin i Talijan", dodala je zrakoplovna tvrtka.

Uzroci pada zrakoplova još se utvrđuju. Izvor na koji se poziva agencija Ria Novosti rekao je da je kvar na motoru možda prouzročio požar, što je dovelo do pada i eksplozije letjelice.

"Letjelica se zapalila i eksplodirala i nema nade da je itko preživio", objavila je agencija ITAR-TASS, pozivajući se na izjavu dužnosnika ministarstva za izvanredna stanja.

Budući da je zrakoplov pao na nenastanjeno područje, nitko na zemlji nije stradao, izjavila je Andrijanova za ITAR-TASS. No drugi su dužnosnici rekli da je zrakoplov pao nedaleko od stambenih kuća.

Dijelovi zrakoplova pronađeni su u krugu od četiri km, ali je vatra na njima ugašena.

Prema riječima Vladimira Markina, "u nesreći je oštećena transsibirska željeznička pruga". Pruga je prekinuta između Perma i Ekaterinburga i zatvorena je za promet.

Lani su u Rusiji pala 33 civilna zrakoplova u kojima je život izgubilo 318 osoba, ili šest puta više nego u 2005., što dovodi u pitanje zračnu sigurnost u toj zemlji.

Među najčešćim uzrocima zrakoplovnih nesreća stručnjaci navode nedovoljnu obučenost pilota i zastarjelost ruske flote. (HINA)

14.09.2008. 15:01:55
Novi komentar
nužno
nužno