« Metro World News
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
Goran Bregović

U našoj glazbi bitno je da se uz nju može piti

Goran Bregović za Metro govori o uspješnoj glazbenoj karijeri

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

alkohol

,

Goran Bregović

,

Sziget Festival

Goran Bregović umornim je pokretom skinuo svoje sunčane naočale na početku našeg intervjua na Sziget Festivalu u Budimpešti. Do tada je davao intervjue za razne televizije. Sada kaže da je poput pop zvijezde. Ne znam je li to govori meni ili sebi s ironijom, ali nakon prvog odgovora rekla bih da je u pitanju ovo drugo. Je li iskren ili samo dobar glumac? Odlučite sami.

• Naslov vašeg sljedećeg albuma bit će Alkohol. Zašto?

Album će izaći u siječnju. Dolazim iz kulture gdje se glazba stvara da bi se uz nešto moglo piti. Mi nemamo druge glazbene tradicije. Neki glazbenici pokušavaju kopirati europske elemente, ali ako želimo biti iskreni moramo reći da je ono bitno u našoj muzici da možemo piti dok ju slušamo. Mogao bih reći da nije tako, ali jest. To je moja tradicija.

• Kako će taj album zvučati?

Bit će to album uživo od dva dijela: Šljivovica i Šampanjac. Prvi je snimljen na festivalu trubača u Guči - sviramo pjesme koje nisu tako česte na mojim koncertima, na primjer iz mojih rock’n’roll vremena. To je plesna glazba za one koji opako piju. Drugi dio bit će sniman od 15. do 17. rujna u Milanu i Torinu. Skladao sam violinski koncert za violinista koji može svirati taj instrument na sva tri načina koje znam - tradicionalni, islamski i klezmer. Orkestar će se sastojati od Absolut Ensembla iz New Yorka i moj bend. I jedni i drugi sviramo suvremenu galzbu, ali drukčiju suvremenost.

‘Moj novi album izlazi u siječnju, a zvati će se Alkohol. Biti će to album uživo od dva dijela: Šljivovica i Šampanjac. Prvi je snimljen na festivalu trubača u Guči, a drugi će biti sniman od 15. do 17. rujna u Milanu i Torinu’.

• Spomenuli ste festival trubača?

Nema pozornice, sastavi sviraju po šatorima za napojnice. Nema zvijezda u tom žanru, bio sam tamo prošle godine i bio sam zvijezda jer sam neka vrsta zvijezde tamo, ali obično su tamo stari orkestri za vjenčanja ili sprovode.Tamo dolaze ljudi iz cijeloga svijeta, tako nešto ne možete vidjeti nigdje drugdje. Ali ako niste spremni i da pijete, besmisleno je da idete tamo..

• Zašto mislite da ste toliko popularni na Sziget festivalu? Ponovno ste ovdje nakon samo dvije godine...

Takvi festivali otvaraju ljude za nove stvari. Kada sam ovdje ne mislim da samo trebam odsvirati, moram svirati dobro. Imam odgovornost. Na sadašnjim koncertima sviram dijelove svoje opere ‘Karmen sa sretnim završetkom’, ali i neke nove pjesme iako CD još nije izašao.

• Karmen je bila veliki uspjeh.

I meni se tako čini. To nema veze s Carmen od Bizeta, samo isti arhetip. Ciganske priče danas nisu toliko zanimljive, ali u operi mogu učiniti štogod hoću. Pa tako na kraju svi se vjenčaju sa svima jer to je ono što Romi smatraju sretnim krajem.

Piše: Piše: Szonja Krezinger, Metro Mađarska
25.08.2008. 13:49:15
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  marna
  31.08.2008. 21:51
  1. kako možeš plesati pijan rock`n`roll?
  2.za napiti se NE trebaš muziku.
  3....iliti; potpuno je svejedno što i da li svira
  4.kako znaš da si se DOBRO zabavljao ako si bio pijan?
  5.koliko si love "maznuo" da bi REKLAMIRAO udružene proizvođače alkohola?

  Koliko sam čula , ti si VRLO TREZVEN tip koji pijanim budalama lako otima lovu.
 2. avatar
  Z_Gandalf
  02.09.2008. 09:43
  Ma Bregović je uvijek bio sam o biznismen.
 3. avatar
  ancy
  02.09.2008. 15:21
  pa ne svira se u njegovoj kulturi rock'n' roll! kaj je tebi marna? di si ti vidla cigana koji svira električnu gitaru i nosi akumulator sa sobom po gradu?
 4. avatar
  henrieta
  05.09.2008. 09:48
  mah, nekad mi je baš žao tih naših estradnjaka a i onih koji odlaze na koncerte da bi se napili...ovo: kako znaš da si se zabavljao a bio si pijan, je najbolji argument
  Nemam ništa protiv alkohola - u granicama. ali pit pa rigat da bi mogao još pit...daj se ponašajte ko ljudi!
Novi komentar
nužno
nužno