« Svijet
objavljeno prije 14 godina
KOORDINIRANA AKCIJA

U Makedoniji uhićena skupina krijumčara arheološkim predmetima

Radi se o dobro organiziranoj skupini svih profila ljudi koja je razrađenim kanalima krijumčarila artefakte u inozemstvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

krijumčari

,

Makedonija

,

arheološki predmeti

U akciji policije u više gradova u Makedoniji je uhićeno pedesetak krijumčara arheološkim predmetima u čijim su stanovima pronađene velike količine predmeta i najsuvremenija oprema za arheološka iskopavanja, izvijestila je u petak makedonska policija.

Dobro organizirana skupina iz više gradova Makedonije, s najmodernijom opremom za iskopavanje, prisvojila je veliku količinu arheoloških predmeta iz svih povijesnih doba, izvjestila je ministrica policije Makedonije Gordana Jankulovska.

U akciji provedenoj u Prilepu, Gevgeliji, Valandovu, Svetom Nikoli, Štipu, Tetovu, Kočanima i u Skopju uhićeno je 48 ljudi, koji su osumnjičeni za nezakonito iskopavanje i trgovinu arheološkim predmetima. Među osumnjičenima ima i lokalnih poslovnih ljudi, političara i policajaca.

Među zaplijenjenim predmetima iz željeznog pa do novijeg doba je i tristo raznih novčića, isto toliko keramičkih i metalnih sudova, tridesetak terakotnih figura, 60 komada zlatnog i drugog nakita i drugih metalnih predmeta. Točnu starost i vrijednost predmeta tek trebaju utvrditi stručnjaci Uprave za zaštiti kulturnog nasljeđa, istaknula je Jankulovska.

Među zapljenjenom opremom nalazi se 20 metal detektora, 14 sondi, više noćnih vizira i bušilica, arheoloških karata, knjiga i drugih pomagala za iskopavanje, izvijestila je Jankulovska i najavila proširivanje istrage kako bi se otkrio cijeli lanac divljih kopača i krijumčara arheoloških predmeta.

Istraga o nedozvoljenoj trgovini arheološkim predmetima počela je prije godinu dana kada je policija počela prikupljati dokaze protiv osumnjičenih i otkrivati kanale kojima su predmeti plasirani u inozemstvu. Vrijedni predmeti su uglavnom završavali dobro razrađenim kanalima u Grčkoj, Italiji, Austriji i SAD-u. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 19:53:26
Novi komentar
nužno
nužno