« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
ljuti građani

U knjižarama nema dovoljno udžbenika

Za kaos u nabavi udžbenika svi prebacuju krivnju na nekog drugog

(Branislav Grgurović/CROPIX )
Više o

profil

,

školski udžbenici

Iako u ponedjeljak počinje nova školska godina, svi učenici još uvijek nemaju potrebne knjige.

Ispred knjižara su se jučer stvarale ogromne gužve i redovi jer je nekoliko tisuća roditelja navalilo zajedno s djecom u knjižare kako bi kupili potrebne školske knjige.

Roditelji su se žalili na velike gužve i višesatno čekanje. No to nije jedini problem. Mnoge je, kad su konačno došli na red, dočekala neugodna vijest da dio knjiga i radnih bilježnica u knjižari ne postoji ili su čak totalno rasprodane.

Uznemireni roditelji pitaju zašto nismo mogli naručiti sve knjige preko škole, tako da djecu udžbenici čekaju spremni na školskim klupama. Isto tako i dalje nikome nije jasno zbog čega postoje četiri knjige iz fizike ili, pak, vjeronauka.

Pravo je pitanje tko je kriv za nastali kaos s udžbenicima. Knjižari spremno optužuju velike izdavače koji im, kažu, još nisu isporučili naručene i unaprijed plaćene udžbenike.

Većina manjih knjižara, navode, naručila je udžbenike i pritom od roditelja uzimala polog, ali neki od njih još danas nisu dobili potrebne knjige. Tvrde da im se, kad zovu izdavače, odgovara da se još ne zna kada će im knjige biti isporučene.

Situacija je bila slična u svim knjižarama ali najveće gužve u Zagrebu bile su u Profilovoj knjižari u Bogovićevoj. Udžbenici su se prodavali na drugom katu, a red je dosezao gotovo do ulaza. Zbog takvog prizora mnogi su odustali od stajanja u redu i nervozno se zaputili prema izlazu.

Oni koji se ovih dana nisu željeli gužvati u punim knjižarama su knjige ili samo radne bilježnice naručivali su preko interneta. Preko Profilove web stranice bilo je više od pet tisuća narudžbi, a cijeli paket knjiga stiže na kućnu adresu u roku od tri dana.

04.09.2009. 09:53:23
Novi komentar
nužno
nužno