« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
pasja vrućina

U Kninu, Pazinu i Malom Lošinju 34 stupnja!

Rekordne temperature za svibanj u posljednjih 40 godina - u Sisku 4 starije osobe umrle zbog vrućine

Više o

vrućina

,

prognoza

,

rekordne temperature

U 15 sati u Kninu, Pazinu i Malom Lošinju izmjerena su 34 Celzijeva stupnja pa sinoptičari Državnoga hidrometerološkog zavoda (DHMZ) ističu kako te temperaturne vrijednosti mogu biti i rekordne za svibanj u posljednjih 40-ak godina u ta tri mjesta.

U Kninu su 27. svibnja 1958. izmjerena 33,2 Celzijeva stupnja, u Pazinu je lani 29. svibnja izmjeren 31,1 Celzijev stupanj, a Mali Lošinj imao je temperaturu od 30,3 Celzijeva stupnja 30. svibnja 2001., doznaje se od Državnoga hidrometeorološkog zavoda.

Sutra će biti pretežito sunčano i vrlo toplo, mjestimice vruće te sparno. Poslijepodne i navečer u unutrašnjosti nestabilno, s mogućim rijetkim pljuskovima, a ponegdje i izraženijom grmljavinom i pljuskovima.

Vjetar slab, na Jadranu i umjeren jugoistočni, a uz obalu mjestimice i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 19 stupnjeva, na Jadranu od 18 do 23, a najviša dnevna uglavnom između 28 i 33 Celzijeva stupnja.

 

U Sisku su danas od 12 do 15 sati zbog temperature od 30 stupnjeva Celzijevih i nagle promjene tlaka zraka, koji je u to vrijeme iznosio 1018,3 hektopaskala i bio najviši u Hrvatskoj, po podatcima sisačko-moslavačke Policijske uprave i Hitne medicinske pomoći, umrle četiri starije osobe.

Sedamdesetšestogodišnja žena čekala je autobus u Gušću, u blizini Siska, i srušila se. Na mjesto je vrlo brzo stigla Hitna medicinska pomoć, koja je utvrdila prirodnu smrt.

U to vrijeme u gradskome središtu pozlilo je 84-godišnjemu muškarcu koji je uređivao živicu. Ubrzo je umro, a liječnici Hitne pomoći također su utvrdili prirodnu smrt.

Identitet ostalih dviju starijih osoba se utvrđuje.

Liječnici su starijim osobama i osobama s zdravstvenim tegobama preporučili da po najvećoj vrućini i suncu ne izlaze iz svojih domova. Ako pak moraju izlaziti, neka se lagano odjenu i piju puno tekućine te neka imaju pratnju.

25.05.2009. 18:41:08
Novi komentar
nužno
nužno