« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SMRTNA KAZNA

U Kini pogubljene "tisuće" ljudi kaže Amnesty International

Unatoč sve manjem broju smrtnih kazni širom svijeta, Kinezi s tisućama pogubljenih vode na listi nacija koje najčešće provode smrtnu kaznu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

smrtna kazna

,

MWN

Iran, Sjeverna Koreja, Jemen i SAD u neslavnom su društvu Kineza na čelu pet nacija koje su prošle godine pogubile najviše osuđenika. 

U izvješću Amnesty Inetrantionala navodi se da uprkos sve manjem broju smrtnih kazni u svijetu, Kinezi godišnje pogube više osoba nego sve druge zemlje zajedno. Točan se broj ne zna jer kineska vlada podatke taji, ali procjenjuje se da je riječ o nekoliko tisuća osoba godišnje. 

Iran je prošle godine pogubio najmanje 252 osobe, Sjeverna Koreja 60, Jemen 53, a Sjedinjene Države 46. 

Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty Internationala kaže: "mali broj zemalja nastavlja kontinuirano koristiti smrtnu kaznu i odgovorno je za tisuće smaknuća podrivajući tako globalni trend smanjenja broja smrtnih kazni". Broj je u svijetu pao s 714 u 2009. na 527 u 2010., međutim kineska smaknuća nisu uračunata u ovu brojku. 

Cilj Amnesty Internationala je ukidanje smrtne kazne u svim zemljama, a uspješnost ove inicijative može dokazati smanjenje zemalja koje je koriste s 35 u devedesetima prošlog stoljeća na 25 u posljednjem desetljeću.

U Europi 2009. nije bilo niti jednog smaknuća, prvi puta u povijesti, međutim 2010. smrtna se kazna vratila smaknućem dvojice muškaraca u Bjelorusiji u ožujku. 

27.03.2011. 13:58:25
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    27.03.2011. 14:22
    ameri ubijaju puno više u svojim ratnim demokrackim pohodima (i skupljaju trofeje) pa nikom ništa :-P
Novi komentar
nužno
nužno