« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KRUNOSLAV BOROVEC:

U Karlovcu je nestao CD s podacima iz registra branitelja

Potvrđeno je da su pod istragom Enes Felić, djelatnica MORH-a Dijana Marković, kao i dvojica djelatnika Centra 112

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tomislav Serdar/Cropix)
Više o

Krunoslav Borovec

,

registar branitelja

,

Alen Ajkić

,

Karlovac CD

Istraga vezana uz objavu registra branitelja usredotočena je na Karlovac jer je utvrđeno da je ondje nestala jedna kopija CD-a s dijelom podataka iz registra koji nose oznaku tajnosti, izjavio je danas Krunoslav Borovec u Opatiji, gdje se održava godišnja Glavna skupština SEPCA-e - Udruge šefova policija jugoistočne Europe.

Po Borovčevim riječima, utvrđeno je da objavljeni materijal potječe iz 2006. Podaci su tada dostavljeni svim mjerodavnim županijskim uredima za obranu pa je policija u njima provela istragu i utvrdila da CD na kojem je bio dostavljeni materijal nedostaje u Karlovcu.

Istraga je usmjerena prema osobama koje su bile u posjedu tog materijala pa je utvrđeno da je bilo propusta i zloporaba u rukovanju tom dokumentacijom. S jedne strane, policija istražuje odakle je dokument došao u javnost, a s druge tko su osobe koje su to objavile.

Na pitanje što će biti s blogerom Markom Rakarom, koji je prošlog tjedna nakratko bio i uhićen u sklopu istrage o objavi podataka iz registra, Borovec je odgovorio da je o tome prerano govoriti jer su tek pregledani njegova informatička oprema i dokumenti.

Pod policijskom istragom o internetskoj objavi dijela registra branitelja u Karlovcu je dvoje djelatnika MORH-a, bivša načelnica i zaposlenik tamošnjeg Ureda za obranu, Dijana Marković i Enes Felić, te dvojica djelatnika Centra 112 Martin Barić i Davor Stiščak.

Barić i Stiščak potvrdili su Hini da su bili na obavijesnom razgovoru. "Dečki su rekli da ništa ne komentiram novinarima i ja vam ništa drugo ne mogu reći, nego da je za mene ovo šok", rekao je Martin Barić.

Stičak je rekao kako će poštovati "instrukcije s policije da ništa ne komentira o slučaju", dodajući da nije uhićen i da je na svojemu radnome mjestu.

Felić, kojem je policija jučer pregledala stan, danas je s radnog mjesta višeg savjetnika za vojnu obvezu odnio osobne stvari, zahvalnice i plakete koje je dobio za zasluge u ratu. Pritom je izjavio kako nakon 23 godine odlazi iz zgrade u kojoj je proveo pola života ogorčen zbog, kako je rekao, šačice šovinista koji mu podmeću da je protudržavni element.

On i dalje tvrdi kako je diskriminiran na nacionalnoj osnovi jer je Bošnjak te da ni kriv ni dužan mora otići.

Dodao je kako očekuje da ga policija pozove na pregled računala i ostalih materijala koji su im privremeno oduzeti.

Felić ostaje u sustavu MORH-a, ali je premješten u Zračnu luku Pleso na mjesto referenta za zaštitu na radu, što smatra degradacijom. (hina/metro-portal)

15.04.2010. 15:56:19
Novi komentar
nužno
nužno