« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
VAŽNO NALAZIŠTE

U Jordanu otkriven moabljanski hram star 3.000 godina

Hram star 3.000 godina, iz željeznog doba i biblijskog kraljevstva Moabljana, pronađen je tijekom arheološkog iskapanja u Jordanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Jordan

,

noći kralja Artura

Prošlog mjeseca ekipa stručnjaka te uprave i arheologa sa sveučilišta La Sierra u Sjedinjenim Državama otkrila je hram u Hirbat Atruzu, pokraj grada Madabe, 38 km južno od Ammana. Hram potječe iz razdoblja između 1200. i 539. prije Krista, po priopćenju. 

Hram u tri razine, sa svetištem koje ima nekoliko soba i otvoreno dvorište, "najveći je i najočuvaniji dosad otkriven na ovom području", ističe se u priopćenju u kojemu se dodaje da su arheolozi iskopali više od 300 moabljanskih predmeta, među kojima i kipić četveronožne životinje koja predstavlja boga Hadada.

Iskapanje u Hirbat Atruzu počelo je 2000. Ovo nalazište krije ostatke jednog od najvećih moabljanskih gradova u povijesti. Ovo otkriće "to potvrđuje", objavila je uprava.

Drevno biblijsko kraljevstvo Moabljana prostiralo se uz istočnu obalu Jordana, sjeverno od Mrtvog mora, u današnjem Jordanu. Moabljani su vjerojatno bili kanaanska plemena koja su se ondje naselila oko 14. st. prije Krista. Jedna od prijestolnica kraljevstva bio je Ar, u dolini Arnonu. (hina/metro-portal)

02.09.2010. 18:49:48
Novi komentar
nužno
nužno