« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Poljska

U jedinoj zemlji bez cjepiva, prva žrtva svinjske gripe

Pučki pravobranitelj namjerava tužiti ministricu zdravstva koja nije nabavila cjepivo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

svinjska gripa

,

Ewa Kopacz

Muškarac star 37 godina, koji je umro od upale pluća kao posljedice zaraze virusom gripe H1N1, prva je žrtva te bolesti u Poljskoj, objavili su mediji u subotu.

Muškarac je umro nakon tjedan dana provedenih u bolnici, prenosi novinska agencija PAP. Dosad su u Poljskoj zabilježena 234 slučaja svinjske gripe.

Smrtni slučaj u Gdanjsku dogodio se dan nakon što je pučki pravobranitelj Janusz Kochanowski zaprijetio podizanjem tužbe protiv ministrice zdravstva Ewe Kopacz tvrdeći da njezino odbijanje da kupi cjepivo protiv "svinjske gripe" ugrožava zdravlje i živote ljudi.

Ministrica zdravstva je, naime, u govoru pred zastupnicima u parlamentu prije nekoliko dana rekla da neće naručiti cjepivo jer ga smatra urotom farmaceutske industrije kojom se ucjenjuje svijet. Govor je bio izravno prenošen na državnoj televiziji, ali je zbog dramatična ministričina obraćanja prekinut. "Neću dopustiti uporabu cjepiva koje nije posve testirano i od kojeg bi moglo umrijeti više ljudi nego od gripe", rekla je. Dodala je da su joj životi njezinih sunarodnjaka miliji od dobiti farmaceuta.

No, tako ne misli pravobranitelj Kochanowski koji je ministrici do ponedjeljka dao vremena da naruči cjepivo ili će protiv nje podnijeti kaznenu prijavu. "Nemojmo se šaliti s tim stvarima. Poljska je jedina zemlja u Europi koja je ostala 'mrtva-hladna' na pojavu pandemije", rekao je. (hina/metro-portal)

14.11.2009. 16:12:47
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    14.11.2009. 18:22
    gospodin pravobranitelj je očito plaćen od farmaceutske mafije... u drugim državama u kojima ima dovoljno cjepiva je umrlo mnogo više od jednog čovjeka (pa i kod nas)...
Novi komentar
nužno
nužno