« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
OPORBA SE ORGANIZIRA

U istočnoj Libiji uspostavljena prijelazna vlada

Libijske oporbene snage uspostavile su prijelaznu vladu na području istočne Libije, a njezin čelnik izravno odgovornim za nasilje i smrt više stotina ljudi smatra Gadafija

Bengazi
Bengazi (Wikipedia)
Više o

Moamer Gadafi

,

Libija

,

oporba

,

prijelazna vlada

Bivši ministar pravosuđa u Gadafijevoj vladi Mustafa Muhamed Abud Adžlel izjavio je za internetsko izdanje dnevnika Kurina da prijelazna vlada odgovornim za nasilje smatra Gadafija, ali ne i njegovo pleme Gadadfu, prenosi Hina. 

Analitičari smatraju da će složeni odnosi između brojnih libijskih plemena imati odlučujuću ulogu u raspletu libijske krize. Gadafi se tako dugo oslanjao na svoje relativno malobrojno, ali vrlo moćno pleme, čije je pripadnike postavio u svoje elitne jedinice i na ključne položaje režima.

Adžlel je u razgovoru naglasio da ustraje na jedinstvu zemlje, s Tripolijem kao glavnim gradom. "Nismo u fazi izravnavanja računa. Pripadnici plemena Gadadfa sinovi su domovine i svima im je oprošteno", rekao je. On je dao ostavku na mjesto ministra pravosuđa čim je počeo obračun s prosvjednicima u Bengaziju prije tjedan dana. Libijski veleposlanik pri UN-u Ali Audžali rekao je da podupire Adžlelovu prijelaznu vladu.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u međuvremenu je prihvatilo rezoluciju kojom se uvode sankcije libijskom režimu na čelu s Moamerom Gadafijem. U jednoglasno prihvaćenoj rezoluciji, Gadafiju i članovima njegove obitelji zabranjuju se putovanja i zamrzava imovina. Libiji se uvodi i embargo na uvoz i izvoz oružja.

Po izjavama očevidaca, u noći na nedjelju došlo je do žestoka sukoba između Gadafijevih pristaša i protivnika u gradu Zaviji, 50 kilometara zapadno od Tripolija. Navodno je u sukobima ubijeno pedesetak civila. Taj grad, u kojem je smješten važan naftni terminal, u rukama je oporbe, ali Gadafijeve snage kontroliraju predgrađa, rekao je svjedok agenciji Reuters u telefonskom razgovoru.

27.02.2011. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno