« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NASIRIJA

U Iraku se sve više kradu vrijedni umjetnički predmeti

Krađe su posebno česte na području Tel Jouke gdje se nalaze mnogobrojni umjetnički artefakti iz razdoblja 5.000 godina prije Krista

(Shutterstock/ilustracija)
Više o

ebel

,

Andrew Cook

,

Crvena oktava

,

Idemo u Beč

Krađa umjetničkih predmeta koji datiraju iz doba sumerskog kraljevstva, na području povijesno važne južne iračke pokrajine Nasirije, poprima sve veće razmjere, upozorili su u ponedjeljak irački dužnosnici.

U području Tel Jouke, koje se prostire na 10 četvornih metara i smješteno je zapadno od grada Al-Rife, nalaze se mnogobrojni umjetnički artefakti iz razdoblja 5.000 godina prije Krista, rekao je novinarima zamjenik predsjednika mjesnog povjerenstva Nasirije za borbu protiv korupcije, dodavši kako su upravo na tome mjestu krađe iznimno česte te da se događaju "gotovo bez ikakvih zapreka".

"Pozivam Iračane i mjesne vlasti u Nasiriji te međunarodne organizacije da na ovome mjestu postave zaštitare te da što prije spriječe daljnja iskopavanja kako bi se vrijedni artefakti, koji svjedoče o postojanju najvažnijih kraljevstava u iračkoj povijesti sačuvali", rekao je predsjednik Iračkog ureda za očuvanje starina. (hina/metro-portal)

10.05.2010. 18:16:30
Novi komentar
nužno
nužno