« Ostali sportovi
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
MLADI I SPORT

U Innsbrucku otvorene prve Zimske olimpijske igre mladih

Na svečanosti otvaranja Igara sudjelovalo je oko 1.000 sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 70 zemalja, a hrvatsku zastavu nosio je petnaestogodišnji alpski skijaš Istok Rodeš

Fotografija vijesti
Više o

Austrija

,

Paulina Berislavić

,

Zimske olimpijske igre mladih

,

ZOIM Innsbruck

,

Istok Rodeš

,

Saša Tršinski

Na stadionu Bergisel u austrijskom Innsbrucku svečano su pred 20.000 posjetitelja otvorene prve Zimske olimpijske igre mladih (ZOIM) na istom povijesnom mjestu, na kojem su već otvorene i Zimske olimpijske igre (ZOI) 1964. i 1976, javlja Hina.

Igre je otvorio austrijski Predsjednik Heinz Fischer, a nazočnima se obratio i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge, idejni začetnik Olimpijskih igara mladih.

"Ove Igre postoje zbog vas. Došli ste iz cijelog svijeta ne samo kako biste se natjecali, već i kako biste učili jedni od drugih. Neka od prijateljstava koja ćete steći u narednih devet dana ostat će za cijeli život, kao i uspomene. Večeras ulazite u svijet olimpizma. Ta čast nosi sa sobom i veliku odgovornost. Vi ste prva generacija sportašica i sportaša u koje polažemo svu našu nadu za budućnost. Imate priliku postati prvacima ne samo osvajajući medalje, već i ponašajući se poput olimpijaca", kazao je Rogge.

Na svečanosti otvaranja Igara sudjelovalo je oko 1.000 sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 70 zemalja, a hrvatsku zastavu nosio je petnaestogodišnji alpski skijaš Istok Rodeš iz Varaždina.Hrvatsku na ZOIM-u u Austriji predstavlja devet sportaša u šest sportova - alpskom skijanju, biatlonu, hokeju na ledu (skills challenge), sanjkanju, skijaškom trčanju i snowboardu.

Prvi nastupi hrvatskih sportaša na rasporedu su 14. siječnja. Natjecat će se alpski skijaši Saša Tršinski i Istok Rodeš u super-veleslalomu, te snowboarderica Paulina Berislavić u disciplini halfpipe.

14.01.2012. 11:02:26
Novi komentar
nužno
nužno