« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
ZAŠTITA IZBJEGLICA

U Hrvatskoj je od 2004. godine do danas 18 osoba dobilo status azilanta

Iz predstavništva UNHCR-a u Hrvatskoj izrazili su zadovoljstvo prihvaćenim izmjenama Zakona o azilu danas u Saboru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

UNHCR

,

bdijenje

Njima se dodatno unaprjeđuje zaštita izbjeglica u Hrvatskoj te ih ocjenjuju važnim korakom hrvatske Vlade ka usklađivanju zakonodavstva po pitanju azila s pravnom stečevinom EU i s Konvencijom o statusu izbjeglica iz 1951.

Podsjećaju kako izmjene Zakona o azilu, uz ostao, jamče pravo na osobno saslušanje i pristup potpuno neovisnom drugostupanjskom tijelu, Povjerenstvu za azil i od 2012. godine Upravnom sudu.

Tim povodom, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj Wilfried Buchhorn ocijenio je da je danas poseban dan kada se govori o međunarodnoj zaštiti: Hrvatska sada ima zakon koji je usklađen sa svim relevantnim standardima UN-a i Europske unije te predstavlja važan doprinos zaštiti osoba koje diljem svijeta bježe uslijed nasilja i kršenja ljudskih prava, rekao je.

U Hrvatskoj je od 2004. godine do danas 18 osoba dobilo status azilanta, a 12 supsidijarnu zaštitu.

Predstavništvo UNHCR-a napominje kako je kroz amandmane prihvaćena većina njihovih prijedloga koji se temelje na dugogodišnjem iskustvu s izbjegličkim pravom i praksom, a odnose se na usklađivanje terminologije, poboljšanje provedbe zakonskih odredaba i proširenje opsega humanitarne zaštite najranjivijih izbjeglica. Također, zahvaljuju Ministarstvu unutarnjih poslova RH na dobroj suradnji i uključivanju u proces izrade nacrta amandmana na zakon iz 2007.

Iz UNHCR-a ističu i potrebu daljnjeg razvoja postojećeg sustava za prihvat i obradu novih zahtjeva te jačanja integracijskih kapaciteta kako bi Hrvatska bila spremna sudjelovati u europskom sustavu azila. (hina/metro-portal)

02.07.2010. 14:16:51
Novi komentar
nužno
nužno