« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
DOPUNE ZAKONA

U Hrvatskoj će napokon biti moguća oplodnja više od tri jajne stanice

Vlada je konačno prihvatila mišljenje struke i napravila iznimku za žene s malo jajnih stanica, teško neplodne muškarce te onkološke bolesnike

Fotografija vijesti
Više o

Darko Milinović

,

umjetna oplodnja

,

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Dopune Zakona o medicinskoj oplodnji trebale bi razveseliti parove suočene s teškim oblicima nepoldnosti, a kojima je umjetna oplodnja jedini način da postanu roditelji, budući da je Vlada konačno prihvatila mišljenje struke i dopustila mogućnost oplodnje s više od tri jajne stanice, prenosi Hina.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović rekao je da je vlada time prihvatila zahtjev struke, Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, svih stručnjaka i centara za izvantjelesnu oplodnju, kako bi oplodnja više od tri jajne stanice bila omogućena ženama s malo jajnih stanica, teško neplodnim muškarcima te onkološkim bolesnicama i bolesnicima.

Milinović je ocijenio da se Zakon o medicinskoj oplodnji, donesen 2009. godine, dobro provodi o čemu govori i podatak da je u posljednjih godinu i pol dana rođeno 1.019 djece što je za 220 više neko po starom zakonu.

Zabilježena su 224 poroda više što je porast od 34 posto u odnosu na ranije razdoblje te je ostvarena 261 trudnoća više što je pak povećanje za 25 posto nego po starom zakonu. S obzirom da zakon dopušta i postupke kod žena iznad 40 godina, dosad ih se medicinskoj oplodnji podvrgnulo više od 1000, kazao je Milinović.

"Kad smo donosili zakon bili smo svjesni otvoriti mnoga moralna, vjerska i etička pitanja, ali nisam očekivao da će zakon biti izložen gruboj manipulaciji i politizaciji od strane SDP-a", rekao je .

No, provedba pokazuje da danas, za razliku od prije kada se čekalo duže od godinu dana, više nema listi čekanja na postupke medicinske oplodnje, a svega 5,3 posto parova odlazi na postupke u inozemstvo dok se 67 inozemnih parova liječi u Hrvatskoj.

01.09.2011. 18:16:00
Novi komentar
nužno
nužno