« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
služba za epidemiologiju:

U Hrvatskoj AIDS ima 158, a HIV preko 600 osoba

Homoseksualci, narkomani, prostitutke i promiskuitetni ljudi spadaju u najugroženiju kategoriju

(Dreamstime)
Više o

homoseksualci

,

AIDS

,

HIV

,

ovisnici

,

sida

,

HZJZ

,

služba za epidemiologiju

,

narkomani

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Hrvatskoj s HIV-om živi više od 600 osoba, od čega je 158 AIDS bolesnika, priopćeno je danas iz HZJZ-a u povodu Dana HIV/AIDS-a.

HZJZ navodi da je do listopada 2009. godine u Hrvatskoj prijavljeno 47 novih slučajeva zaraze HIV-om, osam oboljelih od AIDS-a, a pet osoba s HIV bolešću je umrlo. HZJZ u Hrvatskoj godišnje registrira oko pedesetak osoba inficiranih HIV-om.

"Radi se o osobama koje su u povećanom riziku od te infekcije (kao što su to muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, ovisnici koji uzimaju opojna sredstva iglama i špricama, osobe koje plaćaju ili naplaćuju seksualne usluge, stalni partneri/partnerice inficiranih HIV-om)", navodi se u priopćenju.

Ističe se da je od 1985., kada su u Hrvatskoj zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om, do danas bilo ukupno 784 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih se kod 298 razvio AIDS. U istom razdoblju je 161 oboljela osoba umrla, a među zaraženim su 80 posto bili muškarci.

"Iako se godišnji broj novooboljelih od AIDS-a kreće u vrijednostima manjim od četiri na milijun stanovnika, što Hrvatsku svrstava među zemlje niskog rizika zaraze HIV-om, HIV infekcija i AIDS su bolesti od velikog javnoznanstvenog interesa te su aktivnosti na praćenju, suzbijanju, sprečavanju i liječenju HIV infekcije i AIDS-a dio Nacionalnog programa suzbijanja HIV/AIDS-a za Hrvatsku", ističe su u priopćenju HZJZ.

HZJZ naglašava kako u Hrvatskoj od 2003. godine djeluje deset Centara za anonimno i besplatno HIV savjetovanje i testiranje, koji su do kraja prošle godine pružili 17.000 savjetovanja za 9.000 korisnika, a isto toliko osoba testirano je na HIV.

Dodaje se da epidemiolozi Zavoda u okviru toga Programa neprekidno prate broj oboljelih i inficiranih, te analiziraju epidemiološku situaciju u zemlji. Uz to, provode se i istraživanja prisutnosti HIV-a u grupama povećanog rizika od infekcije koja uključuju i nadzor ostalim spolno prenosivim infekcijama i praćenje rizičnog ponašanja za HIV. Rezultati istraživanja primjenit će se u zdravstvenom odgoju i drugim protuepidemijskim mjerama koje bi smanjile rizik infekcije.

HZJZ naglašava kako u Hrvatskoj od 2003. godine djeluje deset Centara za anonimno i besplatno HIV savjetovanje i testiranje, koji su do kraja prošle godine pružili 17.000 savjetovanja za 9.000 korisnika, a isto toliko osoba testirano je na HIV. U prvih šest mjeseci 2009. godine u Centrima je pruženo 1740 savjetovanja za 974 korisnika, a 963 osobe su se testirale na HIV, stoji u priopćenju HZJZ. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 12:21:31
Novi komentar
nužno
nužno