« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
SHIT!

U Hrvatskoj 11 zaraženih virusom Zapadnog Nila!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćio je danas kako je u Hrvatskoj registrirano 11 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom Zapadnog Nila

Koji su simptomi virusa Zapadnog Nila
Koji su simptomi virusa Zapadnog Nila (Arhiva)
Više o

simptomi

,

zaraženi

,

virus Zapadnog Nila

Kod svih bolesnika utvrđena je upala moždanih ovojnica ili mozga. Kod troje oboljelih nalazi ukazuju na vrlo vjerojatnu infekciju tim virusom, dok kod ostalih treba potvrditi preliminarne nalaze. Dio bolesnika je hospitaliziran, a neki su otpušteni kućama. Oboljeli su s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a jedna je pacijentica iz Međimurske županije.

Dodatno je još četvero pacijenata hospitalizirano sa znakovima upale moždanih ovojnica i mozga, za koje je dijagnostički postupak u tijeku.

Epidemiološka istraživanja na terenu, kao i provedba potrebnih mjera su u tijeku, poručuju iz HZJZ-a. S obzirom da infekciju prenose komarci iz HZJZ-a podsjećaju na važnost osobne zaštite od komaraca.

Kako bi se smanjio rizik od infekcije tim virusom, pored dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, preporučene su i individualne mjere zaštite od komaraca. Među njima su primjena repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela, nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore, primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima te uklanjanje nakupljene vode u vrtovima, dvorištima, na balkonima ili terasama te neisušenih lokvi, kanala i vode u prirodnim udubljenjima u drveću.

SIMPTOMI

Groznica Zapadnog Nila ne manifestira se u osam od 10 slučajeva, ali oni koji obole teško je prepoznaju jer simptomi sliče gripi i prehladi. Najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima, piše Klinika Mayo

U jedan posto slučajeva virus izazva tešku neurološku infekciju koja može prouzročiti upalu moždane ovojnice, odnosno meningitis i encefalitis. Ponekad se upala može proširiti i na kralježnicu pa oboljeli osjećaju iznenadnu slabost u rukama, nogama i teško dišu. 

Simptomi teške infekcije su povišena tjelesna temperatura, nepodnošljive glavobolje, ukočenost vrata, dezorijentacija, podrhtavanje, loša koordinacija, napadaji, bol i iznenadna paraliza ili slabost u rukama i nogama. 

Ako imate ozbiljne glavobolje, primijetite ukočenost vrata ili lošu koordinaciju i dezorijentiranost, svakako posjetite liječnika. Također, liječnici savjetuju ljudima koji su se zarazili virusom da svakih pet godina prekontroliraju rad bubrega jer se virus može pritajiti u tijelu, a kasnije izazvati komplikacije. 

11.09.2013. 14:14:29
Novi komentar
nužno
nužno