« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NAKON BOJKOTA

U Haagu nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću

Tužiteljstvo je izvelo svog prvog svjedoka, Ahmeta Zulića, koji je na početku rata u BiH bio zatočen u srpskim logorima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

ratni zločin

,

Radovan Karadžić

,

ICTY

,

o-gon kwon

,

genocid BiH

,

Karadić suđenje

,

Ahmet Zulić

Postupak pred Haaškim sudom protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, optuženog za genocid i ratne zločine u BiH, nastavljen je u utorak popodne izvođenjem prvog svjedoka tužiteljstva.

Raspravu je u 14,30 sati otvorio predsjedatelj sudskog vijeća O-Gon Kwon u nazočnosti optuženika koji se brani sam. Nakon toga tužiteljstvo je izvelo svojega prvog svjedoka, Ahmeta Zulića, iz Sanskog Mosta koji je na početku rata u BiH (1992. - 1995.) bio zatočen u srpskim logorima, uključivo Manjaču, odakle je premješten na tada okupirano karlovačko područje u Hrvatskoj.

Zulić u svjedočenju, koje je već upotrijebljeno u nekoliko postupaka pred Haaškim sudom, navodi da je bio očevidac smaknuća 15 muškaraca koje su zaklale ili ustrijelile srpske snage. Također je kazao da je bio u kamionu u kojem je nekoliko zatvorenika umrlo od gušenja.

Karadžić je, zbog navodnog pomanjkanja vremena za pripremu obrane, od 26. listopada prošle godine bojkotirao početak suđenja po optužnici koja ga tereti za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tijekom rata u BiH.

Tijekom uvodne riječi održane u ožujku Karadžić je nijekao sudjelovanje u kaznenim djelima iz dviju točaka optužnice, četverogodišnjoj opsadi Sarajeva i pogibiji 10.000 ljudi te zločinu u Srebrenici i likvidaciji 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Karadžić se od progona skrivao od 1996. do 2008. kad je, prerušen u alternativnog iscjelitelja, uhićen u Beogradu i prebačen u Den Haag. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 17:58:23
Novi komentar
nužno
nužno