« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
POBUNA PROTIV ŠTEDNJE

U Grčkoj počeo opći štrajk

Građani Grčke danas su započeli štrajk koji je paralizirao državu, a sve kako bi natjerali vladu da odustane od najavljenih mjera štednje

Fotografija vijesti
Više o

Vlada

,

prosvjed

,

Grčka

,

građani

,

opći štrajk

Grčku je u srijedu, na poziv sindikata javnog i privatnog sektora, paralizirao opći štrajk kojim se vladu želi natjerati da odustane od novog paketa mjera štednje.

Ovaj peti opći štrajk od početka godine, a drugi dvodnevni od konca lipnja i događa se u času kada su zemlju već od prije potresaju štrajkovi pojedinih profesija, kao što su čistači ulica kojima je vlada zaprijetila dovođenjem vojske.

Na prekid rada pozvani su gotovo svi, od djelatnika u javnim službama, preko poreznih službenika, liječnika i profesora do mornara, vozača taksija i pekara.

Javni prijevoz bio je usporen u srijedu ujutro. Autobusi nisu vozili, a podzemna željeznica počela je prometovati u 8.00 sati po srednjoeuropskome vremenu. Kontrolori letenja odlučili su prekinuti rad na 12 sati.

Dva najveća sindikata u zemlji, GSEE u privatnom sektoru i ADEDY u javnom, pozvali su na prosvjede u Ateni u podne. Ta dva sindikata u svome članstvu imaju pola grčke radne snage.

Ova demonstracija sile treba natjerati vladu da odustane od novih mjera štednje koje kani uvesti kako bi ispunila zahtjeve grčkih vjerovnika koji ih postavljaju kao uvjet za isplatu nove rate međunarodne pomoći nužne za sprječavanje stečaja zemlje. O njima će parlament raspravljati sutra, kada bi opći štrajk trebao kulminirati.

Novi nacrt zakona o kojemu će raspravljati parlament predviđa, uz proglašenje viškom 30.000 djelatnika u javnim službama do konca 2011. i uvođenje jedinstvenih platnih razreda za javni sektor, zamrzavanje kolektivnih ugovora, što će značiti mogućnost smanjenja plaća u privatnim poduzećima.

"To znači da će nam poslodavci moći dati bilo kakvu plaću, a da mu mi nećemo moći postaviti nikakve uvjete. To je teška povreda radničkih prava", ocijenila je u utorak Irena, tridesetogodišnja arhitektica koja se u srijedu sprema izaći na ulicu.

Europska unija bi se u nedjelju mogla dogovoriti o novom smanjenju grčkog duga, većem od onoga o kojemu je zajedno s bankama odlučila 21. srpnja, u nadi da će suzbiti dužničku krizu u eurozoni koja prijeti Italiji i Španjolskoj.

19.10.2011. 11:43:28
Novi komentar
nužno
nužno