« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IZVJEŠĆA

U Europi povećana smrtnost od 'svinjske gripe' među djecom

Krajem prošle godine za 28 posto je porastao broj smrtnih slučajeva među djecom u dobi od pet do 14 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

svinjska gripa

,

H1N1

,

smrtni slučaj

,

Eurosurveillance

Pandemija 'svinjske gripe' u Europi povećala je krajem prošle godine smrtnost među djecom ali ne i među odraslima, izvijestili su istraživači u četvrtak.

Prva izvješća pokazala su porast broja smrtnih slučajeva među djecom od pet do 14 godina od 28 posto u osam država, utvrdili su Anne Mazick i njene kolege s kopenhaškog Statens Serum Instituta.

To je oko 77 smrtnih slučajeva iznad uobičajenog broja u toj dobnoj skupini tih mjeseci, izvijestili su u online časopisu Eurosurveillance (http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19480).

Procjena broja smrtnih slučajeva uslijed gripe je vrlo složena jer se većina ljudi nikada ne testira, smrti se ne mogu uvijek povezati s gripom a o smrtnim slučajevima se ne izvješćuje uvijek jasno. "Ova je procjena vjerojatno konzervativna zbog kašnjenja u izvještavanju", dodali su europski istraživači.

Mazick i kolege su obradili podatke iz Belgije, Danske, Grčke, njemačke savezne države Hessen, Malte, Nizozemske, Švedske i Švicarske, što je prostor s oko 66,8 milijuna stanovnika.

"Naši preliminarni podaci pokazuju da dojavljeni mortalitet tijekom pandemije gripe 2009. nije dostigao razine koje se uobičajeno vide tijekom epidemije sezonske gripe", napisali su istraživači. No, utvrdili su 77 dodatnih smrtnih slučajeva u odnosu na uobičajeni broj u tom razdoblju.

"Nagli porast smrtnih slučajeva nakon 41. tjedna podudario se s djelovanjem pandemije gripe u tim zemljama. Broj od dodatnih 77 smrtnih slučajeva otprilike odgovara 28-postotnom povećanju mortaliteta među djecom od 5 do 14 godina a u podudarnosti je s pandemijom", napisali su. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 00:35:36
Novi komentar
nužno
nužno