« Svijet
objavljeno prije 3 godine
KRATAK ROK

U EU treba maknuti teroristički sadržaj za sat vremena

Sve zemlje članice Europske unije mogu od internetskih platformi zatražiti uklanjanje terorističkog sadržaja u roku od sat vremena

Terorizam treba iskorijeniti...
Terorizam treba iskorijeniti... (Arhiva)
Više o

EU

,

terorizam

Prema usvojenoj Uredbi, internetske platforme imat će aktivniju ulogu u otkrivanju terorističkog sadržaja na mreži i morat će ih ukloniti u roku od najviše jednog sata. Uredba ima za cilj i sprječavanje širenja ekstremističkih ideologija na internetu, što je ključno za prevenciju napada i radikalizacije.

Komentirajući proces uklanjanja sadržaja, izvjestitelj Patryk Jaki, član kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista (ECR) naglasio je da se prihvaćanjem dogovorenih mjera "uspostavlja novi okvir između javnih tijela i privatnog sektora".

Sukladno tome, istaknuo je da "bilo koja država članica može poslati zahtjev bilo kojoj online platformi sa sjedištem u EU. Međutim, na temelju kompromisa, zemlja članica u kojoj se nalazi domaćin sadržaja, imat će 72 sata da analizira nalog i eventualno ospori zahtjev ako zaključi da se radi o kršenju slobode izražavanja".

Ylva Johansson, europska povjerenica za unutarnje poslove naglasila je da Europa sada ima jedinstvenu priliku za djelovanje protiv terorističkih aktivnosti na brz, prekogranični i obvezujuć način.

"Brzo znači da će članice moći narediti internetskim platformama da u roku od sat vremena uklone teroristički sadržaj. Prekogranični utjecaj podrazumijeva da nalog o uklanjanju terorističkog sadržaja iz jedne zemlje članice može biti upućen u bilo koju drugu članicu. Mjere su obvezujuće jer u slučaju nepoštivanja naloga, platforme će morati platiti kaznu", objasnila je Johansson.

Pri uklanjanju terorističkog sadržaja s interneta, u obzir se moraju uzeti i mjere zaštite prava europskih građana i sloboda medija.

Budući da je internet javni prostor za raspravu, a time i podloga za demokraciju, neki zastupnici su izrazili zabrinutost u vezi potencijalnog kršenja slobode izražavanja i skrenuli su pozornost na negativni utjecaj društvenih mreža na demokraciju.

02.05.2021. 18:58:00
Novi komentar
nužno
nužno