« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
VELIK ODAZIV BIRAČA

U Češkoj vjerojatno koalicijska vlada

Glasovanje na izborima za 200 zastupnika donjeg doma češkog parlamenta nastavljeno je u subotu ujutro uz velik odaziv birača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Češka

,

glasovanje

U petak, prvog dana glasovanja, birališta su zatvorena u 22 sata, a odaziv je bio oko 50 posto. 14.760 biračkih mjesta zatvorit će se u subotu u 14 sati.

Po zadnjim anketama vode socijaldemokrati (ČSSD) bivšeg premijera Jirija Paroubeka koji su svoju predizbornu utrku utemeljili na obećanju o većim socijalnim pravima.

Na drugom mjestu u anketama je desna stranka ODS koju trenutačno vodi Petr Nečas, a zauzima se za mjere štednje kako bi se popravilo stanje javnih financija.

Predviđa se da će izborni prag od pet posto prijeći i komunisti (KSČM) i dvije nove stranke: TOP 09 (desnica) bivšeg ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga i Javna pitanja (VV, centar) bivšeg novinara Radeka Johna.

Konačni rezultati očekuju se u noći na nedjelju. Nakon toga će početi pregovori radi sastavljanja koalicijske vlade, budući da se ni jedna od 25 stranaka u izbornoj utrci ne može nadati dostatnu broju glasova da bi sama vladala. (hina/metro-portal)

29.05.2010. 10:41:25
Novi komentar
nužno
nužno