« Sport
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
smisao sporta

U čast sporta i hrabrosti

Obitelji Jessea Owensa i Luza Longa će zajedno na svjetskom prvenstvu U Berlinu predati odličja u skoku u dalj u čast legendi i nesebičnog čina pravih sportaša

Jesse Owens i Luz Long za vrijeme natjecanja 1936.godine
Jesse Owens i Luz Long za vrijeme natjecanja 1936.godine (Corbis)
Više o

IAAF

,

skok u dalj

,

legende sporta

,

Jesse Owens

,

Luz Long

,

atletsko prvenstvo Berlin

,

fair play

,

sportsko ponašanje

Članovi obitelji olimpijske legende Jesseja Owensa i njegovog dobronamjernog njemačkog suparnika Luza Longa ujedinit će se na svjetskom atletskom prvenstvu u Berlinu ovoga mjeseca i predati odličja u skoku u dalj, objavila je u srijedu Svjetska atletska federacija (IAAF).

Odličja najboljima u toj disciplini će 22. kolovoza uručiti Jessejeva unuka Marlene Dortch i Longov sin Kai.

"Bio je to iznimno hrabar čin, da mi tako priđe i pomogne pred Hitlerovim očima. Da rastopim sve svoje medalje i pokale, dobiveno zlato ne bi vrijedilo koliko naše prijateljstvo"  Jesse Owens

Jesse Owens je na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu bio u opasnosti da se ne kvalificira u finale skoka u dalj jer je u prva dva pokušaja prestupio.

Tada mu je pristupio najveći konkurent, njemačka uzdanica Luz Long i savjetovao mu kako da u trećem i posljednjem kvalifikacijskom pokušaju preskoči normu. Owens je to i učinio i kasnije u finalu osvojio jednu od svojih četiriju zlatnih medalja. Long je u finalu bio drugi.

"Bio je to iznimno hrabar čin, da mi tako priđe i pomogne pred Hitlerovim očima. Da rastopim sve svoje medalje i pokale, dobiveno zlato ne bi vrijedilo koliko naše prijateljstvo", rekao je kasnije Owens. Članovi njihovih obitelji zauvijek su ostale u kontaktu poslije toga, ali ovo će biti prvi put da netko iz Owensove obitelji dolazi u Berlin nakon legendarnog uspjeha 1936. godine.

Long je poginuo kao časnik njemačke vojske tijekom savezničke invazije na Siciliji 1943. godine.

Izvor: Hina

05.08.2009. 19:39:03
Novi komentar
nužno
nužno