« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

U anketi na terenu manje nezaposlenih nego u papirima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ankica Vrdoljak, CROPIX)
Više o

nezaposlenost

,

posao

,

anketna nezaposlenost

Prema iskustvu većine razvijenih zemalja, Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske od 1996., na temelju do sada raspoloživih podataka iz administrativnih izvora i podataka ovog istraživanja, objavljuje dvije različito određene stope nezaposlenosti i s njima povezane podatke o aktivnom stanovništvu ili radnoj snazi.

Za razliku od onih rezultata koji su proizašli iz administrativnih podataka ovo se istraživanje provodi zadanom statističkom metodologijom na odabranom uzorku stanovništva. Anketa o radnoj snazi temelji se na pravilima i načelima Međunarodne agencije rada (ILO), dok se stopa registrirane nezaposlenosti izračunava iz administrativnih podataka, odnosno podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine iznosila 7,9 posto, podatak je Državnog zavoda za statistiku iz Ankete o radnoj snazi u drugom ovogodišnjem kvartalu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine to je smanjenje stope anketne nezaposlenosti za 1,2 postotna boda (u drugom tromjesečju 2007. stopa je iznosila 9,1 posto).

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za drugo tromjesečje ove godine iznosila je 13,2 posto.

Prema Anketi o radnoj snazi u drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je bilo 140 tisuća nezaposlenih osoba.

To je 93 tisuće osoba manje nego što je u tom razdoblju iznosila registrirana nezaposlenost, budući je u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo registrirano 233 tisuća nezaposlenih, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 13,2 posto.

Prema Anketi, u drugom je tromjesečju ove godine bilo nezaposleno 65 tisuća muškaraca i 75 tisuća žena.

Pritom je stopa anketne nezaposlenosti muškaraca u drugom tromjesečju ove godine iznosila 6,7 posto, a žena 9,4 posto. U drugom ovogodišnjem kvartalu u Hrvatskoj je bilo ukupno zaposleno milijun i 638 tisuća osoba, od čega 911 tisuće muškaraca i 727 tisuća žena.

Stopa zaposlenosti (postotni udio zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu) iznosila je 44,8 posto. Osjetna je razlika u stopama zaposlenosti žena i muškaraca. Tako je stopa zaposlenosti muškaraca u Hrvatskoj u drugom tromjesečju 2008. iznosila 52,6 posto, a žena svega 37,7 posto. (metro-portal)

17.11.2008. 10:16:10
Novi komentar
nužno
nužno