« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PORAZNA STATISTIKA

2010. je najkrvavija godina za strane vojnike u Afganistanu

Pogibijom još jednoga stranog vojnika u Afganistanu ukupan broj poginulih pripadnika stranih vojnih snaga u 2010. u toj zemlji popeo se na gotovo šest stotina

Samo ove godine poginulo je gotovo 600 stranih vojnika
Samo ove godine poginulo je gotovo 600 stranih vojnika (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

vojnici

,

poginuli

Šest stotina poginulih porazan je broj za zapadne vođe koji su ionako suočeni s padom potpore tom ratu, ocijenio je Reuters. NATO-ove Međunarodne snage za pomoć u sigurnosti (ISAF) u nedjelju su priopćile da je jedan vojnik poginuo na jugu Afganistana i tako je službeno od početka godine ondje život izgubilo 599 stranih vojnika. Nema drugih pojedinosti o tom događaju, samo da je poginuo od bombe ručne izrade. Takve su bombe jednostavne, ali djelotvorne i ubile su gotovo polovinu ukupnoga broja poginulih u 2010.

U 2010. ostalo je još više od dva mjeseca, a već je najkrvavija godina za Afganistance i strance od rušenja talibanskog režima krajem 2001. U 2009. ubijen je 521 pripadnik stranih snaga. Rast broja žrtava otežat će situaciju i američkom predsjedniku Baracku Obami koji je za prosinac najavio reviziju strategije. Afganistan će biti važna tema razgovora i u studenome na NATO-ovu summitu u Lisabonu jer su europske članice NATO-a pod snažnim pritiskom da kod kuće opravdaju ostanak u Afganistanu. (hina/metro-portal)

24.10.2010. 18:50:00
Novi komentar
nužno
nužno