« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Tvrtke doskočile novom zakonu o oporezivanju

Atlantska plovidba zbog "kriznog poreza" dividendu isplaćuje u dionicama

(CROPIX)
Više o

Atlantska plovidba

,

porez na kapitalnu dobit

,

isplata dividende

Glavna skupština Atlantska plovidbe donijela je odluku da se dio dividende za 2008. godinu umjesto u novcu isplati u vlastitim dionicama, i to zbog stupanja na snagu Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke.

Prema obavijesti koju je Atlantska plovidba dostavila Zagrebačkoj burzi, Glavna skupština, održana u utorak, 4. kolovoza, jednoglasno je prihvatila prijedlog jednog dioničara tog dubrovačkog brodara da se umjesto predložene odluke o isplati ostatka dividende u novcu izvrši u dionicama te tvrtke.

Naime, spomenutim je zakonom uveden poseban porez na sve isplate veće od tri tisuće kuna, uključujući i na isplaćene dividende.

Predujam dividende, u iznosu od 50 kuna po dionici, odnosno ukupno 63,17 milijuna kuna, isplaćena je dioničarima početkom godine, a za isplatu ostatka u dionicama Atlantske plovidbe skupština je morala mijenjati i statut tvrtke kako bi to omogućila.

Tako će u roku od 60 dana nakon upisa izmjena statuta u sudski registar dioničarima Atlantske biti isplaćen ostatak dividende za 2008. u dionicama, pri čemu će za svakih 12 dionica koje posjeduje pojedini dioničar dobiti još jednu dionicu Atlantske.

Vrijednost svake dionice utvrdit će se prema prosječnoj cijeni ostvarenoj na Zagrebačkoj burzi na dan održavanja skupštine, odnosno 4. kolovoza. Pritom će se vrijednost svake dionice zaokružiti u kunama, bez lipa, i to tako da se vrijednost od nula do 0,4 kuna zaokruži na nula, a vrijednost od 0,5 do 0,9 kuna zaokruži na jedan.

Za dionice koje preostanu nakon dijeljenja ukupnog broja dionica pojedinog dioničara s brojem 12 dividenda će biti isplaćena u novcu.

Svakom dioničaru koji ostvaruje pravo na isplatu dividende ona će kod dodjele dionica i isplate razlike u novcu biti umanjena sukladno zakonu o posebnom porezu.

Izvor: Hina

06.08.2009. 11:02:36
Novi komentar
nužno
nužno