« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
POVIJEST

Tutankamonov sarkofag izložen na javnoj restauraciji

Drveni sarkofag izvana je pozlaćen i ukrašen portretom mladog kralja koji nosi faraonske simbole, žezlo i bič

Fascinantno!
Fascinantno! (Wikipedia)
Više o

Tutankamon

,

sarkofag

Tutankamonov sarkofag, pozlaćeno posljednje prebivalište legendarnog dječaka-faraona koji se prvi put restaurira nakon što je otkriven 1922. godine izložen je u Egiptu

Radovi su počeli sredinom srpnja nakon što je sarkofag prebačen iz grobnice u Dolini kraljeva na jugu Egipta u Veliki egipatski muzej u Kairo.

"Pokazujemo vam jedinstveni povijesni predmet, ne samo za Egipat već za svijet", izjavio je ministar za starine Khaled al-Enany na konferenciji za novinare u Velikom egipatskom muzeju blizu piramida u Gizi.

Sarkofag mladog faraona bit će izložen s drugim predmetima povezanim s Tutankamonom krajem 2020. kada će se otvoriti novi veliki muzej. Restauracija će trajati osam mjeseci.

Drveni sarkofag izvana je pozlaćen i ukrašen portretom mladog kralja koji nosi faraonske simbole, žezlo i bič, navodi ministarstvo za starine.

Tutankamon je bez sumnje najslavniji faraon u povijesti, zahvaljujući britanskom arheologu Howardu Carteru koji je 1922. u Dolini kraljeva otkrio njegovu netaknutu grobnicu.

"Dijete faraon", Tutankamon, sin faraona Eknatona, čija supruga je bila legendarna kraljica Nefertiti, došao je na vlast s devet godina i umro je deset godina kasnije od malarije.

Početkom srpnja Egipat je tražio od Interpola da pronađe portret Tutankamona star 3000 godina, prodan u Londonu za oko 5,3 milijuna eura iako je tada Kairo bio protiv prodaje.

05.08.2019. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno