« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
RAT?

Turska vojska spremna ući u Siriju

Turski parlament odobrio je slanje vojske u Siriju velikom većinom nakon topničkog napada sirijske vojske na turski grad

Topovske granate lete s obje strane granice
Topovske granate lete s obje strane granice (Arhiva)
Više o

Turska

,

UN

,

Sirija

,

Vijeće sigurnosti UN-a

Nakon što su dvije žene i troje djece jučer poginuli od topničke vatre sirijskih snaga, turski je parlament na današnjoj izvanrednoj sjednici donio odluku o odobrenju slanja vojske u Siriju s 320 glasova za i 129 protiv.

Zakon donijet u izvanrednoj proceduri dao je ovlasti turskoj vladi za slanje vojnika u Siriju i izvođenje zračnih napada na sirijske mete.

Jučerašnji napad sirijskih snaga na gradić desetak kilometara unutar Turske izazvao je konsternaciju u Turskoj i brzi odgovor turskog topništva, koje je napade na provladine sirijske snage nastavilo i jutros. 

Turska nema namjeru službeno objaviti rat Siriji, a na njenu stranu su stali NATO i Europska unija, uz prijetnju NATO-a da će združeni saveznici odgovoriti na napade Sirije na njihovu državu saveznicu.

Je li ovo uvod u opći napad na Siriju saznat ćemo nakon hitne sjednice Vijeća sigurnosti sazvane za danas. Kako je Putin u nekoliko navrata upozoravao Zapad da se makne od Sirije, vjerojatno će biti vatreno.

04.10.2012. 15:25:00
Novi komentar
nužno
nužno