« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
RAZBIJEN TABU

Turska se prvi put ispričala zbog masakra nad Kurdima

"Ako se treba ispričati u ime zemlje, ispričavam se", rekao je Erdogan u govoru pred članovima svoje Stranke pravde i razvoja u Ankari

Više o

Turska

,

Kurdi

,

Tayyip Erdogan

Turski se premijer Erdogan danas ispričao Kurdima zbog velike turske vojne operacije kojom je u tridesetim godinama prošlog stoljeća krvavo ugušena kurdska pobuna na istoku te zemlje, prenosi Hina.

"Ako se treba ispričati u ime zemlje, ispričavam se", rekao je Erdogan u govoru pred članovima svoje Stranke pravde i razvoja u Ankari.

Pozvao se na službeni dokument iz tog razdoblja i naveo podatak o 13.806 ubijenih u zračnim i kopnenim bombardiranjima nakon kojih su slijedile pljačke i brza pogubljenja bez suđenja u pokrajini Dersimu, čije je ime zatim promijenjeno u Tunceli, koju su nastanjivali Kurdi.

Erdogan je tako razbio tabu u Turskoj o tim pokoljima, u kojima je prema drugim izvorima poginulo više desetaka tisuća ljudi.

Turska, koju međunarodna zajednica poziva da se suoči sa svojom prošlosti oko masakra Armenaca u Prvom svjetskom ratu, negira da je posljednjih godina Osmanskog Carstva počinila genocid nad Armencima, kojih je u tom razdoblju ubijeno više od milijun i pol.

Erdogan je također spomenuo 11.000 raseljenih nakon represija u Dersimu. "Dersim predstavlja jedan od najtragičnijih i najbolnijih događaja naše suvremene povijesti", naglasio je i izrazio potrebu da se hrabro rasvijetli to pitanje.

On je također pozvao glavnu oporbenu stranku u parlamentu CHP (Republikanska narodnu stranku) koju je osnovao 'otac domovine' Ataturk da preuzme svoju odgovornost za progon Kurda. "Oni koji nemaju hrabrosti prisjetiti se tmurnih stranica svoje povijesti, ne mogu graditi budućnost", istaknuo je Erdogan.

23.11.2011. 19:43:00
Novi komentar
nužno
nužno