« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NIJE BILO NAMJERNO

Turska od Washingtona zahtijeva da ne prizna armenski genocid

Najvjernija saveznica SAD-a na Bliskom istoku upozorila je na štete u odnosima koje bi mogle nastati ako se priznaju povijesne činjenice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

SAD

,

Turska

,

Armenija

,

Kavkaz

,

armenski genocid

Veze Turske i Sjedinjenih Država i približavanje Turske i Armenije stradat će ako američki Kongres donese rezoluciju kojom će priznati genocid nad Armencima počinjen u vrijeme raspada Otomanskog Carstva, upozorilo je u ponedjeljak tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Upozorenje dolazi u času kada vanjskopolitički odbor američkog zastupničkog doma treba u četvrtak raspravljati o rezoluciji o pokolju između pola i 1,5 milijuna Armenaca od 1915. do 1917. godine.

"Očekujemo od odbora da odbaci spomenuti nacrt rezolucije koja će štetiti tursko-američkim vezama i uzrokovati prekid napora radi normalizacije veza Turske i Armenije", ističe ministarstvo u priopćenju.

"Želimo vjerovati da su članovi odbora svjesni štete koju će njihov nacrt rezolucije nanijeti naporima za mir i stabilnost u južnom Kavkazu i da će zato odgovorno postupiti", dodaje se u tekstu.

Pitanje armenskog genocida je diplomatsko minsko polje. Američka administracija se sve dosad susprezala od uporabe riječi 'genocid' kako ne bi pogoršala odnose s Turskom, članicom NATO-a i najvjernijom saveznicom Washingtona na Bliskom istoku. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 00:44:13
Novi komentar
nužno
nužno