« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
LAKRDIJA OD DEMOKRACIJE

Turkmenistanski predsjednik nadmoćno pobijedio statiste na izborima

Kurbanguli Berdimuhamedov imao je sedam protukandidata na predsjedničkim izborima, no pošto su oni bili samo statisti lako je osvojio 97 posto glasova

Fotografija vijesti
Više o

Turkmenistan

,

predsjednički izbori

,

Kurbanguli Berdimuhamedov

Turkmenistanski predsjednik Kurbanguli Berdimuhamedov osigurao si je još pet godina na čelu države osvojivši 97 posto glasova na predsjedničkim izborima, koje je OESS odbio pratiti, održanim u nedjelju, priopćilo je u ponedjeljak središnje izborno povjerenstvo, javlja Hina.

Berdimuhamedov (55) je imao sedam protukandidata, koji su u stvari bili samo statisti na izborima, i lako ih je pobijedio.

Predsjednik Turkmenistan ujedno je i premijer, zapovjednik oružanih snaga i predsjednik jedine političke stranke, Demokratske partije.

Bivša sovjetska republika koja graniči s Afganistanom i Iranom nema oporbenih stranaka ni neovisnih medija, a zubar Berdimuhamedov izabran je 2007., s 89 posto glasova za predsjednika nakon smrti prvog postsovjetskog vođe, oca Turkmenistana Saparmurata Nijazova koji je izgradio rijetko viđen kult ličnosti.

"Arkadag", (turkmenski "zaštitnik"), titula je koju je primio kao naslijeđeni naslov kojim se šest puta okitio njegov prethodnik Nijazov, nazvan "Turkmenbaši" (šef svih Turkmena).

Iako nije zastranjivao poput Nijazova koji je, primjerice, rođendan svoje majke proglasio nacionalnim praznikom, izmislio vlastita imena mjeseci i slično, Berdimuhamedov je obećao demokratizirati sustav, ali je istodobno gradio kult ličnosti po uzoru na prethodnika.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) odbila je pratiti izbore u Turkmenistanu koje drži nedemokratskima.

13.02.2012. 12:40:31
Novi komentar
nužno
nužno